Politiek23 apr '14 12:06Aangepast op 23 apr '14 15:55

'Meer aanslagen door jihad-strijders niet uitgesloten'

Auteur: Pieter van den Akker

Voor het eerst hebben Nederlandse Syriëgangers zelfmoordaanslagen gepleegd. Dat zei minister Plasterk woensdag tijdens de presentatie van het jaarverslag van de AIVD op het hoofdkantoor in Zoetermeer. Het is niet uitgesloten dat jihad-strijders uit ons land nieuwe aanslagen beramen, zegt Plasterk tegen BNR.

"Het zijn twee jonge mannen die daar allebei in 2013 naar toe zijn gegaan", vertelt Plasterk tegen verslaggever Jeroen Stans. "De ene heeft zich met een rugzak met explosieven in Irak opgeblazen. In een 'burgeromgeving', dus kennelijk met de bedoeling burgerslachtoffers te maken. De ander was een autobom met een militair doel in Syrië."

Hij wil niet zeggen wie deze jongens waren. Ook op de vraag of de familie van de zelfmoordenaars van alles op de hoogte is, blijft hij het antwoord schuldig: "Daar geven wij ook geen informatie over." Waarom niet? "Omdat je vrij snel bij operationele informatie komt van 'hoe weten we dat dan', 'van wie weten we dat dan', 'hoe zit het dan precies' ", aldus Plasterk. "Ik kan er niet meer over zeggen dan dat ik zojuist heb gedaan."

Meer uitslagen niet uitgesloten
Plasterk kan niet uitsluiten dat er meer zelfmoordaanslagen komen door Nederlandse jihad-strijders in Syrië. "Dat zou kunnen. Die stroom is nog niet gestopt. Die gaat door. De teller staat nu op honderd bevestigde 'uitreizigers'. We kunnen dat dus niet uitsluiten."

Van die groep van honderd jihad-strijders zijn er inmiddels dertig teruggekeerd in Nederland. Mede daarom is een tijd geleden het dreigingsniveau in Nederland naar boven bijgesteld, omdat daar potentieel gevaar van uitgaat. Vrezen Plasterk en de AIVD dat zij aanslagen in Nederland gaan plegen? "Je kunt dat niet uitsluiten", antwoordt de minister wederom. "Die mensen zijn zeker niet allemaal terroristen of potentiële terroristen. Er zullen ook mensen teleurgesteld zijn afgedropen met het idee van 'wat was ik in hemelsnaam aan het doen?' Maar er zijn ook mensen die zich nog steeds zeer activistisch uiten."

Waakzaam blijven
Het is volgens Plasterk daarom van belang 'waakzaam' te blijven. "We moeten het goed in de gaten houden. De AIVD gaat alleen maar over de informatie. Maar daar waar de informatie wordt aangeleverd aan de politie of het lokaal bestuur - of als het om jongeren gaat bij de kinderbescherming - kunnen ze handelend optreden."

Peter Knoope, directeur International Centre for Counter-Terrorism, zegt op BNR over die waakzaamheid: "Die kan zich uiten in het actief volgen van wat mensen in Nederland precies ondernemen – tot en met het opvangen van deze mensen en zorgen dat ze een baan krijgen en op een juiste manier een plek krijgen in de Nederlandse samenleving. Dat kan in allerlei vormen."

Gevaarlijk
Hij vervolgt: "Wat me meer zorgen baart, is dat we praten over een dertigtal Nederlanders dat terugkeert, maar wereldwijd gaat het over veel grotere aantallen. De schattingen zijn dat het gaat om 20 tot 30 duizend strijders in Syrië, Indonesië, Pakistan, de Golf , Noord-Afrika en Europa. Laat daar eens 10 procent van terugkeren: dan hebben we het over 2000 mensen. Daar weer 10 procent van is potentieel gevaarlijk. Wereldwijd hebben we het dan toch over 200 mensen. Als elk van die 200 mensen een aanslag pleegt, hebben we echt een heel groot probleem.”

Gerelateerde artikelen