Politiek27 mei '15 15:32

Brussel komt met nieuwe plan asielzoekers

Auteur: Eva Oude Elferink

Brussel wil 40.000 asielzoekers die nu in Italië en Griekenland zitten, verdelen over de andere lidstaten. Nederland zou daarbij meer dan 2000 vluchtelingen moeten opvangen uit Syrië en Eritrea.

De Europese Commissie wil de asielzoekers eerlijk verdelen om de druk op Italië en Griekenland te verlichten en heeft daartoe een verdeelsleutel opgesteld. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar hoeveel asielzoekers lidstaten nu al opnemen, maar ook naar de rijkdom en werkgelegenheid.

Duitsland, Frankrijk en Spanje zouden volgens deze verdeling de meeste asielzoekers moeten opvangen. In het geval van Nederland gaat het om 2047 asielzoekers. Eerder werd nog gesproken van 1.700, maar daarbij werden Italië en Griekenland ook meegerekend. In het nieuwe voorstel van Brussel worden beide landen daarentegen niet meer meegeteld.

Nederland
Toch is het nog de vraag of Nederland akkoord zal gaan met dit voorstel, zegt Europa-verslaggever Anke Truijen. Ze verwijst daarbij naar de brief die verantwoordelijk staatssecretaris Klaas Dijkhoff hier gister over naar de Tweede Kamer stuurde. Daarin maakt hij duidelijk dat hij eerst nog veel vragen heeft.

 

Terughoudend
Zo voldoen landen als Zweden, Duitsland en ook Nederland al aan veel asielverzoeken, waar met name Oost-Europese landen dat vooralsnog afhouden. Volgens de staatssecretaris moet de EU daarnaast ook hulp bieden aan Griekenland en Italië door hen bij te staan bij de registratie en opvang van asielzoekers.

Maar ook Frankrijk en Spanje zijn terughoudend, zegt Truijen. "Het zit ze dwars dat het toch om een soort verplichting gaat." Ondanks dat Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos niet wil spreken van quotum, lijkt het daar wel op. Truijen: "Landen als Frankrijk en Spanje voelen zich daar wat ongemakkelijk bij."

Dit terwijl het een tijdelijke maatregel betreft. Eind juni buigen de EU-leiders in de Raad van Europa zich over het plan en of ze dit wel of niet zullen steunen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen