
Waarom moest nou juist de koning erbij zijn volgens minister Koenders?
Politiek verslaggever Hugo Reitsma: "Dat is precies de vraag van de Kamer. Iedereen had wel begrepen dat ministers Koenders van Buitenlandse Zaken naar zoiets toe moet gaan. Saudi-Arabië is gewoon een bondgenoot. Maar Koenders zegt dat dat wordt verwacht bij de dood van een koning. Al die koningshuizen zijn ook weer onderling verbonden. Je zag ze dan ook allemaal in Riyad de afgelopen dagen."
Daarnaast, zegt Koenders, helpen de goede betrekkingen juist om mensenrechten ter sprake te brengen. Koenders zelf: "Als je op een wijze respect betoont met een land zoals dat behoort met de tradities daar, heeft dat niets te maken heeft met instemming op het terrein van mensenrechten. Ik wijs er op dat juist de Nederlandse regering in de afgelopen periode veel lof heeft verdiend bij organisaties als Amnesty, juist vanwege de relatie die Nederland met Saudi-Arabië heeft worden de mensenrechten aan de orde gesteld."
Ontkent Koenders dat het met handelsbelangen te maken heeft?
Reitsma: "Hij ontkent niet dat dat een rol speelt in de betrekkingen. Hij zegt dat het onderdeel van het Nederlandse belang is. Veel werk voor Nederlanders is ook daar weer van afhankelijk. Maar hij ontkent wel dat de principes ondergeschikt zijn gemaakt aan handelsbelangen."
Accepteert de Kamer de argumentatie van Koenders?
"Een heel aantal partijen kijkt daar toch echt heel anders tegenaan. Niet de minste, D66 bijvoorbeeld. Kamerlid Sjoerdsma verwijst naar Poetin met wie Willem-Alexander een pilsje dronk. Hij vindt dit een beetje hetzelfde verhaal. En Arie Slob van de ChristenUnie vindt het kabinet gewoon te soft tegen de Saudi 's."