Politiek17 aug '15 18:43

FIOD luistert zelf prepaid-mobieltjes af bij gebrek aan politiecapaciteit

Auteur: Thijs Baas

De FIOD gaat prepaid-mobieltjes afluisteren. Dat doen ze met een speciale mast, waarmee onder meer fraude, georganiseerde misdaad en witwassers opgespoord moeten worden, zegt IT-onderzoeksjournalist Brenno de Winter. "Ze zeggen dat het gaat om prepaid mobieltjes, maar in principe kun je er alle verbindingen mee pakken."

Foto: ANP
Foto: ANP

In principe was deze manier van tappen al langer mogelijk, maar tot nu toe liep dat via de politie, legt De Winter uit. Nieuw is dat de FIOD zelf die kastjes gaat inzetten, waarmee de bevoegdheden van de Belastingdienst - of liever de FIOD - worden opgerekt. "Er staat in het wetsvoorstel dat er toestemming moet worden verkregen, maar dat loopt intern. En voorheen was er nog wel eens een externe partij bij betrokken en dan moet je tich het begin van een verhaal hebben."  

Geen toestemming
De maatregel is genomen door minister Kamp van Economische Zaken. Het gaat om een zogenaamde Algemene Maatregel van Bestuur, waarbij de minister géén toestemming nodig heeft van de Tweede Kamer, maar dat is nu ook niet meer nodig. "De reden dat dit zou moeten is dat niet altijd de politiecapaciteit beschikbaar is en daar kun je toch de vraag bij stellen of je geen harde afspraken kunt maken met de politie."

BNR heeft het College Bescherming Persoonsgegevens om een reactie gevraagd, maar daar beraad men zich nog op een reactie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen