Politiek26 mei '15 17:04

Naheffing was niet hoger

Auteur: Marjan van den Berg

Nederland kreeg vorig jaar toch geen hogere rekening uit Brussel dan gedacht. Berichten hierover berusten op een foutje in een tekst, meldt Financiën. Toch is het CDA nog niet gerustgesteld.

ANP
ANP

Uit de slotwet die het kabinet naar de Tweede Kamer stuurde, maakte CDA-Kamerlid Omtzigt op dat Nederland vorig jaar 133 miljoen euro extra aan Brussel moest betalen, bovenop de naheffing van 1,1 miljard.

Maar volgens het ministerie van Financiën is dat een ‘foutje’, zegt politiek verslaggever Laurens Boven. “Die 133 miljoen is heel iets anders. Dat is niet een extra naheffing, dat is een kasschuif om het heel technisch te maken: inkomsten die ze vorig jaar verwacht hadden, maar die niet zijn gekomen. Die worden doorgeschoven naar 2015. Het heeft wel veel met de Europese Unie te maken, want het gaat over een EU-begrotingsakkoord dat eind vorig jaar gesloten is. Allemaal heel erg op de valreep van vorig jaar, daarom was het te laat om het netjes in de begroting te zetten. Alleen: het is dus ook nog eens fout in de tekst gekomen.”

Nog steeds een gat
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die vanochtend nog boos was over de vermeende bijbetaling, is desondanks niet gerustgesteld. “Die akkoorden voorzagen uiteindelijk in een extra afdracht aan de EU van netto 55 miljoen. Dat stond in een brief die aan de Kamer gestuurd is. Dus er is nog steeds een gat in de uitleg van tussen 133 en 55, is 78 miljoen. Daarom wacht ik ook met veel spanning af wat zij aan de Kamer gaan schrijven.”

Omdat minister Dijsselbloem wegens ziekte afwezig is, is het vanavond aan premier Rutte om al dan niet opheldering te geven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen