Politiek26 mrt '14 06:53

Meetbaarheid grootste obstakel voor betere zorg

Auteur: Thijs Baas

De kwaliteit in de zorg is nog steeds onvoldoende te meten, waardoor zorgverzekeraars nog altijd vooral op prijs selecteren. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een kwaliteitsinstituut dat samen met de verzekeraars en zorgaanbieders de kwaliteit beter inzichtelijk maakt moet daar verandering in brengen.

Dat zegt Richard van Kleef, gezondheidseconoom aan de  Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Volgens hem ontbreekt het vooral aan goede informatie over de kwaliteit van ziekenhuizen en aan inzichtelijkheid voor patiënten én zorgverzekeraars. "En zolang je die niet hebt, heb je onvoldoende keuze. We zijn overgegaan naar een systeem waarin we de zorgverzekeraars een voornamere rol hebben gegeven. We zijn er goed in geslaagd om de prijs en de hoeveelheid te beheersen, maar de kwaliteit blijkt nog onvoldoende."

Zorgverzekeringswet
Er wordt wel in geïnvesteerd, erkent Van Kleef, maar acht jaar na de invoering van de zorgverzekeringswet is de kwaliteit nog niet op orde. "Verzekeraars zijn afhankelijk van de ziekenhuizen, maar ergens in dat spel gaat dat niet snel genoeg. De overheid is zich er via de CVZ ook mee gaan bemoeien en er is nu een speciaal kwaliteitsinstituut in het leven geroepen dat ervoor moet zorgen dat alle partijen die er belang bij hebben toch verder gaan komen."

Probleem is volgens Van Kleef de meetbaarheid van de kwaliteit in de zorg is heel lastig meetbaar. "Zorg is vaak op de patiënt toegesneden, dus het is vaak maatwerk. Maar in landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk blijkt dat het wel degelijk kan. Die hebben duidelijke sets van kwaliteitsindicatoren gedefinieerd en kwaliteit wordt daar ook op een goede manier geregistreerd. Wie daarin in Nederland de leiding moet nemen? De verzekeraars én de zorgverlener, onder leiding van het kwaliteitsinstituut."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen