Politiek2 dec '15 18:40

Een flinke stap naar het burgemeesterschap

Auteur: Thijs Baas

Peter Oskam stapt na drie jaar Kamerlidmaatschap op. Hij gebruikte zijn Kamerzetel om te komen waar hij wilde: het burgemeesterschap. Is dit de manier om burgemeester te worden of kan het ook anders? Roos Abelman zocht het uit.

Foto: ANP
Foto: ANP

Van politieagent via officier van justitie en rechter naar het Kamerlidmaatschap namens het CDA: het ís een manier om het tot burgemeester te schoppen. Dus in die zin kun je spreken van een sluw uitgestippelde carrière. Maar is het ook dé manier om je burgemeestersdroom na te jagen? Nou nee, niet per se, zegt politicoloog Peter Castenmiller. Een aantal andere zaken is écht onontbeerlijk: "Ervaring met het leiden van grote, complexe, vooral politieke organisaties."

Ervaring
Dat kan als wethouder of als fractievoorzitter, maar volgens Castenmiller zijn bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties ook serieuze opties. Politieke ervaring is niet strikt noodzakelijk, maar het strekt wel tot de aanbeveling om te kiezen voor een enigszins courante politieke partij. Want: de grootste partijen leveren nog altijd de meeste burgemeesters. 

 

Zij-instromers die erachter willen komen of het ambt wat voor ze is, kunnen zich aanmelden bij de Oriëntatiecursus Burgemeester, die je de verschillende facetten van het burgemeesterschap bijbrengt, zegt directeur Ruud van Bennekom. "Een burgemeester is voorzitter van de gemeenteraad én voorzitter van het college van b&w. Je leert bijvoorbeeld wat die rollen zijn en wat je als burgemeester moet doen bij ingrijpende gebeurtenissen in de lokale gemeenschap."

Meerjarenplan
Ook PvdA'er Jan Mans had een duidelijk meerjarenplan, dat volledig was afgestemd op zijn burgemeesters-aspiraties. "Ik heb mijn studie erop gericht, ik heb stage gelopen bij de gemeente Den Haag, ik deed openbaar bestuur als afstudeerrichting en toen ben ik de politiek ingerold en wethouder geworden. En na mijn wethouderschap ben ik uiteindelijk burgemeester geworden." Van acht verschillende gemeenten, wel te verstaan.

Tegenwoordig speelt je politieke carrière overigens een minder prominente rol, zegt Mans. Zijn gouden tip? "Zoveel mogelijk jezelf zijn, geen spelletjes spelen, zeggen wat je denkt en vooral zorgen dat je goed op de hoogte bent van de dingen die spelen in de gemeente waar je solliciteert."

Gerelateerde artikelen