Politiek27 jan '13 17:03

Auschwitz 68 jaar geleden bevrijd

Auteur: Fleur de Bruijn

Naar schatting 1,3 miljoen mensen zijn tussen 1940 en 1945 omgekomen in het vernietigingskamp Auschwitz. Zondag is het 68 jaar geleden dat het kamp werd bevrijd en de bevrijders nog circa 7500 overlevenden troffen.

Holocaust-overlevenden, politici en jongeren hebben zondag op het terrein van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz de slachtoffers van het nazisme herdacht. “Auschwitz is de verschrikkelijkste plaats in de geschiedenis van de mensheid'', aldus Zvi Raf-Ner, de ambassadeur van Israël in Polen. Onder de 1,3 miljoen doden bevonden zich met namen Joden en Polen.

De Russische Doema-voorzitter Sergej Narysjkin opende zondag een tentoonstelling ter nagedachtenis aan de zeker 15.000 Sovjet-burgers die in Auschwitz zijn omgekomen.

Amsterdam
Ook in Amsterdam vond er zondag een herdenking plaats. Nabestaanden, hoogwaardigheidsbekleders en de andere aanwezigen herdachten in de stromende regen de miljoenen Joden, zigeuners, homoseksuelen en anderen die door de nazi's werden vermoord gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De belangstellenden liepen vanaf het stadhuis in een stille tocht naar het spiegelmonument 'Nooit Meer Auschwitz' van Jan Wolkers in het Wertheimpark, waar de herdenking plaatsvond. Een van de sprekers was burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam. Rabbijn Menno ten Brink sprak het Jizkor- en Kaddisj-gebed ter nagedachtenis van de gestorvenen uit en er was muziek van Roma en Sinti.

Auschwitz
Aan de rand van het Poolse grensplaatsje Oświęcim, tientallen kilometers ten westen van de stad Kraków, richtten de nazi’s in juni 1940 een concentratiekamp in om Poolse tegenstanders van het Nazi-regime gevangen te zetten. Oświęcim kreeg de oude Duitse naam Auschwitz en groeide vanaf 1941/42 uit tot het grootste vernietigingskamp voor Joden uit heel Europa.

Auschwitz was de grootste van alle concentratiekampen en bestond uit Auschwitz I (basiskamp), Auschwitz II-Birkenau (vernietigingskamp), Auschwitz III-Monowitz (een werkkamp) en een aantal subkampen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen