Politiek28 nov '13 12:24Aangepast op 28 nov '13 21:09

Stroomstoring oorzaak van verdwenen tap met Teeven

Auteur: BNR Webredactie

Magda Berndsen, Kamerlid voor D66 en oud-politiecommissaris, is nog lang niet gerustgesteld door de antwoorden van minister Ivo Opstelten van Justitie. Opstelten gaf schriftelijk antwoord op vragen over de ontbrekende taps van gesprekken tussen staatssecretaris Teeven en oud-VVD-politicus Jos van Rey.

Oud-wethouder en oud-senator Jos van Rey (VVD) wilde wel degelijk met zijn partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie overleggen over een burgemeesterskandidaat voor Roermond, blijkt uit documenten van de Rijksrecherche waaruit de NOS donderdag citeerde.

Van Rey zou op 20 september hebben gebeld met iemand in de omgeving van Teeven en naar de staatssecretaris hebben gevraagd. In een sms'je aan Van Rey zegt deze contactpersoon: "Beste Jos, Fred Teeven belt jou om 12 uur ivm de benoeming''. De kandidaat over wie Van Rey iets wilde vragen zou Bryan Rookhuizen zijn, die ook Teeven kende.

Berndsen
"Ik heb geen reden om aan te nemen dat het geen toeval is, maar ik heb gevraagd hoe vaak het nou eigenlijk gebeurt en daar heb ik geen antwoord op gekregen, terwijl dat wel geregistreerd wordt", zegt Berndsen tegen BNR. "Dit is wel heel treurig. We zijn in Nederland kampioen tappen, maar als het ook nog vaak mis gaat, mis je heel veel informatie in opsporingsonderzoek."

Gitte Stevens, de advocate van de van corruptie verdachte oud-VVD-senator Jos van Rey, vindt de gang van zaken rond de ontbrekende taps van de gesprekken tussen haar cliënt en staatssecretaris Fred Teeven ongeloofwaardig. Ook bij telecomproviders is de verbazing groot.

Stroomstoring
Vijf gesprekken via de telefoon van de van corruptie verdachte oud-VVD-senator Jos van Rey zijn op 20 september vorig jaar door een stroomstoring niet binnengekomen op de tap, schrijft minister Ivo Opstelten donderdag in antwoord op Kamervragen. "Er is dus nadrukkelijk geen sprake geweest van het wissen van gesprekken.'' Eén van de vijf niet opgenomen gesprekken is een gesprek via de vaste telefoonlijn van het kantoor van staatssecretaris Fred Teeven en de getapte telefoon van Van Rey.

Via het systeem dat werd toegepast, liepen in dezelfde periode nog ongeveer tweeduizend taps. Dat gebeurde in heel andere onderzoeken, waarvan door de storing in de voeding de gevoerde gesprekken ook niet zijn opgenomen.

Toeval
Berndsen heeft in haar tien jaar als hoofdcommissaris van de politie nooit iets meegekregen van verdwenen telefoontaps. "Van de week zijn er verschillende deskundigen geweest die hebben gezegd dat er een signaal afgaat als er wat mis gaat. Daar lees ik niets over in de brief van de minister. Er is kennelijk vijftig minuten niets opgenomen. Daar kun je je in ieder geval over verbazen, dus daar wil ik gewoon nog duidelijkheid over hebben. Het gaat mij om de betrouwbaarheid van het interceptiesysteem."

De minister geeft in zijn brief aan dat het met enige regelmaat misgaat, en dat vind Berndsen eigenlijk nog zorgwekkender, want dan moet je je afvragen wat de betrouwbaarheid is van al dat aftappen en dat advocaten daar dus niets mee kunnen." Op de politieke gevolgen voor Teeven wil het D6-Kamerlid niet vooruitlopen. "We moeten de zaak eerst technisch uitzoeken. Teeven is opgeroepen als getuige en ik vind dat het recht gewoon zijn loop moet hebben."

Verbazing is groot
De verbazing bij de telefoonproviders is groot, constateert verslaggever Jeroen Stans bij een rondgang. Een tap zoals die had moeten plaatsvinden tussen Teeven en Van Rey bestaat in feite uit drie delen. Kwetsbaarheden in de verbinding met de politieafdeling Interceptie & Sensing en de gang van zaken bij die dienst zelf liggen buiten de macht van de providers, maar zelf hebben zij nog nooit meegemaakt dat een stroomstoring het doorzetten van een tap belette.

Vodafone voegt daar nog eens aan toe dat de kans dat je een heel gesprek kwijt bent nog veel kleiner is. Van Rey's advocate Gitte Stevens is not amused over de gang van zaken en 'heeft dit nog nooit meegemaakt', meldt Jeroen Stans. "Dit is echt te gek voor woorden, zegt Stevens. Ze kan bijna niet geloven dat je een uur lang getapte telefoongesprekken mist. Een andere advocaat in dit dossier heeft nog nooit eerder meegemaakt dat een cliënt werd getapt en dat de gesprekken er niet waren. Ze geloven het gewoon niet."

Dingen kunnen stuk gaan
Een storing is eigenlijk de enige manier waarop zoiets mis kan gaan, zegt verslaggever Hugo Reitsma. "Zo’n systeem werkt automatisch. Je kunt er niet zomaar even gesprekken wissen of uitsluiten zonder dat het opvalt."

Dat het systeem afhankelijk is van stroom is op zich niet heel vreemd. Daarmee kan iets mis gaan en dat is precies wat is gebeurd, legt Opstelten uit. "Als er dingen in het systeem werken met elektronische en digitale systemen, kunnen dingen ook wel eens stuk gaan of niet werken. Zo simpel is het. Ik zal daar natuurlijk nog verder op doorvragen bij de politie en het Openbaar Ministerie. Ik vind het ook heel vervelend, maar dat zijn de feiten."

Opstelten heeft bij de telecomprovider de gegevens opgevraagd van gepsprekken die gevoerd zijn op de bewuste dag, zegt politiek verslaggever Hans Verbeek. "Daaruit blijkt wel dat die dag, 22 september 2012, vanaf het nummer van Van Rey vijf gesprekken hebben plaatsgevonden, waarvan één tussen de vaste telefoonlijn van het kantoor van Teeven en de getapte telefoon van Van Rey. De inhoud daarvan is dus niet meer te achterhalen."

Getuigenverklaring
Teeven en Van Rey spraken volgens de verhalen over een burgemeesterskandidaat. De staatssecretaris is opgeroepen voor een getuigenverklaring in de kwestie. Door het ontbreken van de tap moet de inhoud van het gesprek aan de orde komen in de rechtszaak tegen Van Rey. En daar moeten we even op wachten, zegt staatssecretaris Teeven. "Ik snap uw vragen goed. En misschien heb ik ook heel veel antwoorden. Maar de plaats om die antwoorden te geven, is bij de rechter-commissaris in Roermond."

Hoe vaak?
Toch is de zaak hiermee nog lang niet opgelost. Want er zijn nog veel vragen die voorlopig onbeantwoord blijven. "De Kamer had bijvoorbeeld ook nog gevraagd hoe vaak zo’n storing voorkomt en hoe uitzonderlijk het is. Dat staat niet in de brief. Er staat alleen dat het een complex technologisch systeem is, waarbij met enige regelmaat een storing kan plaatsvinden", aldus Verbeek.

Opstelten laat voor de microfoon van Reitsma weten dat hij de vraag vanuit de Kamer snapt. Hiij gaat onderzoeken hoe vaak het precies gebeurt en of het binnen de marges valt die vooraf zijn afgesproken. "Het komt wel eens voor. Want ik ben aan de hand van deze case ook nog eens over door gaan vragen. Er is een soort norm bij de providers dat men voor 95 procent moet staan. Dat is toch altijd nog een punt van 5 procent. Dat vind ik al veel. Maar ik wil weten of deze situatie ook voldoet aan de norm die we met elkaar hebben gesteld."

Vervolg onzeker
Of de hele kwestie nog een staartje krijgt, is onzeker. Politiek verslaggever Hans Verbeek: "Het hangt er van af of de Kamer hier nu genoegen mee neemt en of zij het gesprek van Teeven bij de rechter-commissaris willen afwachten. Want dan weet je ook wat er in het bewuste telefoongesprek is gezegd. Maar het blijft wel lastig voor Teeven dat zijn naam nu in deze naam genoemd wordt en voorlopig ook genoemd blijft zolang dat verhoor niet is geweest bij de rechter-commissaris. Teeven is er voorlopig nog niet van af."

Gerelateerde artikelen