Politiek22 apr '16 06:13Aangepast op 22 apr '16 07:18

'700 extra wijkagenten nodig om veiligheid te garanderen'

Auteur: BNR Webredactie

Om de veiligheid in grote en middelgrote steden te garanderen zijn 700 extra wijkagenten nodig. Die oproep doet het stedennetwerk G32, waarin middelgrote steden verenigd zijn.

Foto ANP
Foto ANP

"Veiligheid mag nooit het kind van de rekening worden", schrijft het stedennetwerk. Het netwerk wil daarom dat het kabinet maatregelen neemt om de norm van één wijkagent per 5.000 inwoners te kunnen garanderen. In totaal moet dat neerkomen op 20 procent meer wijkagenten.

De 700 extra fte moet ook in opsporing gestopt worden, zegt de G32. "Het werk van wijkagenten en opsporing gaan hand in hand." Met name de aanpak van criminaliteit die de maatschappij ondermijnt is belangrijk. Volgens het netwerk worden teveel zaken niet opgelost en valt dat niet uit te leggen aan bewoners, van wie wel verwacht wordt dat ze alert zijn en signalen doorgeven aan de politie, of aangifte doen als ze slachtoffer zijn van een misdrijf.

Milo Schoenmaker, burgemeester van Gouda en portefeuillehouder veiligheid binnen de G32, ziet het aantal agenten afnemen in plaats van toenemen: "Als die ontwikkeling zich doorzet, dan gaan er wel problemen ontstaan. Wijkagenten zijn zowel de oren en ogen van de politie op straat, als belangrijk voor internationale ontwikkelingen als terrorisme. Bestrijding daarvan begint in de wijk."

 

Burgemeesters maken zich al langer zorgen over de bezuinigingen op de politie van de afgelopen jaren. Ze zijn bang dat ze invloed hebben op de slagkracht van de politie, zeiden ze eind maart in een oproep aan het kabinet.

Gerelateerde artikelen