Politiek27 okt '14 16:47Aangepast op 27 okt '14 18:36

Wiebes geeft geen krimp in debat over bijtelling-plannen

Auteur: BNR Webredactie

Spanning in de Tweede Kamer over de belasting op leaseauto's. Niet alleen de VVD keert zich tegen de eigen staatssecretaris die de bijtelling voor veel leaserijders wil verhogen. Ook coalitiepartij PvdA is kritisch.

Staatssecretaris Wiebes toont zich in het debat niet buigbaar, vertelt parlementair verslaggever Hugo Reitsma. "Voorafgaand aan het debat zei hij dat er weinig alternatieven zijn: ‘We moeten ook voldoen aan het energieakkoord. Ik zie niet hoe ik aan bezwaren van de VVD tegemoet kan komen’. Hij klonk ook erg strijdbaar toen VVD-Kamerlid Neppérus begon met de uiteenzetting van al haar bezwaren."

Wiebes roffelt op Kamerbankjes
Reitsma doelt op het enthousiaste geroffel op de bankjes door Wiebes. “Hij wil zijn plan verdedigen. Dat moet hij nog gaan doen, want dit is een zogenaamd wetgevingsoverleg. Zo’n wet, het belastingplan, wordt de hele dag uitgebreid behandeld. Wiebes moet nog heel even wachten voordat hij z’n plan echt kan verdedigen."
 

Kritiek
Wat de coalitiepartijen het meest tegen de borst stuit? “Bij de VVD is het dit: het is een forse lastenverzwaring voor veel mensen die privé een leaseauto gebruiken. In de plannen van Wiebes worden de normen voor het uitstoten van schadelijke stoffen verder aangescherpt. Dan krijg je eerder een hoge bijtelling bij privégebruik.”

De Partij van de Arbeid is wel te spreken over een aanpassing van de plannen, maar heeft er een aantal voorwaarden bij, vervolgt Hugo Reitsma. “Het gaat nu echt afhangen van hoe Wiebes er in staat en of hij instemt met een jaartje opschuiven. Doet – ie dat niet, dan wil de VVD gaan werken aan een amendement. En dan zal het op de specifieke tekst van een voorstel van de VVD hangen of ze een meerderheid kunnen vinden om die leaserijders deze rekening te besparen.”

Gerelateerde artikelen