Politiek27 mei '15 07:56

Kamer eist opheldering over verbouwing Huis ten Bosch

Auteur: Pieter van den Akker

De Tweede Kamer eist uitleg van premier Rutte over de verbouwing van paleis Huis ten Bosch. Die pakt veel duurder uit dan de 35 miljoen euro die was begroot, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De kosten lopen nu op tot 60 miljoen omdat het kabinet een groter gedeelte van het paleis wil aanpakken. D66-leider Alexander Pechtold eist opheldering: "Dit verbaast me zeer. We hebben nu al een paar keer gedoe gehad met paleizen. Bij Noordeinde was een verbouwing die veel duurder uitviel. We hebben natuurlijk ook het buitenhuis in Griekenland gehad waar allemaal kosten voor de betalingbetaler waren. En daarom hadden we vorig jaar een flink debat met de minister-president bij de begroting van de koning."
 

De premier zei gisteren zelf over de kwestie: “Over het paleis zijn op dit moment geen nadere berichten of nieuwe dingen te melden. Mocht het zover zijn dat het kabinet nadere besluiten neemt, dan zullen we natuurlijk altijd netjes de Kamer informeren.”

Slecht advies
Pechtold weer: “Maar een andere nieuwszender (RTL, red.) brengt dit. Het komt uit bronnen rondom het kabinet, begreep ik. Dan ga ik er maar vanuit, zeker gezien de concrete getallen die worden genoemd, dat het klopt. We willen van het kabinet gewoon weten of dat zo is.  De verbouwing is al begonnen. Daar zagen we ook beelden van. Ik vind het teleurstellend dat de Koninklijke familie, die zich niet kan verdedigen, keer op keer – ik denk door slecht advies van onder andere Rutte – geconfronteerd wordt met dit negatieve nieuws.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen