Politiek20 mei '14 06:53Aangepast op 20 mei '14 08:38

Bijna geen bedden meer voor asielzoekers

Auteur: Pieter van den Akker

Het CDA wil asielzoekers bij de grens terugsturen, zoals dat gebeurt in bijvoorbeeld Duitsland. Staatssecretaris Teeven verschuilt zich volgens de partij teveel achter Brusselse regels. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vindt dat het tijd is voor maatregelen, zo zegt hij op BNR.

"Het opvallende is dat Teeven tot nu toe steeds heeft gezegd dat dat niet helpt bij het verminderen van de instroom", zegt Van Hijum over de door hem gewenste grenscontroles. "Maar de Duitsers laten zien dat ze er helemaal niet moeilijk over doen. Op het moment dat iemand vanuit Nederland illegaal de grens overkomt naar Duitsland, dan wordt diegene gewoon teruggestuurd naar Nederland. Dat vind ik heel opmerkelijk."

Nederland lijkt zich een beetje op te stellen als het braafste jongetje van de Europese klas door iedereen die hier komt in de asielprocedure te nemen, vindt de CDA'er.

Bijna geen bedden meer
Het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA) heeft ondertussen voor nog maar anderhalve week lege bedden in asielzoekerscentra. Op dit moment worden alle kazernes en leegstaande gevangenissen in het land bekeken als potentiële opvanglocatie voor de grote stroom vluchtelingen.

Een van die plekken is het Limburgse Overloon. Daar werden gisteravond de bewoners ingelicht dat in hun leegstaande gevangenis een AZC komt met 800 bedden. Verslaggever Laurens Boven sprak er met burgemeester Karel van Soest. "Ik denk dat het goed is dat wij een stuk van de verantwoordelijkheid ondersteunen die de landsregering op zich heeft genomen om vluchtelingen te huisvesten. We hebben een heleboel voorzieningen, waarvan mensen gebruik kunnen maken."

Urgentie
Ook Jan-Willem Anholts, landelijk voorlichter van COA, is blij met het nieuwe opvangcentrum. Volgens hem is de nood hoog. "We hebben het nu niet voor het uitzoeken. Leegstaande gevangenissen en kazernes zijn nu gewoon dé opties. Die kan je snel omturnen in een opvangplaats.'

Anholts gaat verder: "Even om een beeld te schetsen: op dit moment hebben we nog 1000, 1200 plaatsen. Dat betekent dat we de instroom van deze week en volgende week nog net kunnen opvangen en dan zijn we eigenlijk alweer aan een nieuwe locatie toe. De urgentie is dus erg hoog."

Debat
De Tweede Kamer debatteert vanmiddag met staatssecretaris Fred Teeven over de grote stroom vluchtelingen van dit moment.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen