Politiek26 mei '15 16:08Aangepast op 26 mei '15 22:51

Kabinet en bevriende oppositie verliezen meerderheid in Senaat

Auteur: Marjan van den Berg

In de Provinciale Staten is gestemd voor de Eerste Kamer. Het kabinet en de drie constructieve oppositiepartijen verliezen er hun meerderheid.

De samenstelling Eerste Kamer wordt:

VVD 13 zetels, PvdA 8, D66 10, CU 3, SGP 2, CDA 12, PVV 9, SP 9, GL 4, 50Plus 2, PvdD 2, OSF 1. Deze uitslag is geen verrassing.

De vijf partijen (VVD, PvdA, D66, ChristenUnie, SGP) komen samen niet verder dan 36 zetels: 2 zetels te weinig voor een meerderheid.

Het kabinet verliest in de Eerste Kamer zijn vaste basis, zegt politiek verslaggever Jaap Jansen. “Dat betekent – premier Rutte heeft dat eigenlijk vorige week al een beetje zo gezegd – dat ze nu gaan proberen voor elk wetsvoorstel, voor elk plan, een meerderheid te vinden. Dat kan dus de ene keer een andere meerderheid zijn dan de andere keer.”

Voor de VVD betekent de uitslag een verlies van 3 zetels ten opzichte van de huidige samenstelling in de Eerste Kamer, voor de PvdA is het verlies met 6 zetels het grootst. D66 verdubbelt in zeteltal. De overige wijzigingen zijn kleiner: De ChristenUnie en de SGP krijgen er 1 zetel bij, net als de SP, 50Plus en de Partij voor de Dieren. PVV en GroenLinks verliezen allebei 1 zetel. OSF behoudt zijn zetel.

De nieuwe Eerste Kamer wordt op 9 juni geïnstalleerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen