Dijsselbloem wil geen nationale commissie voor woekerpolissen
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ziet niets in het instellen van een nationale commissie om de problemen met de woekerpolissen aan te pakken. Hij wijst het voorstel dat de Consumentenbond doet daarmee af.
De woekerpolis. Zeven miljoen werden er met name in de jaren negentig verhandeld. Beleggingsverzekeringen waarin allerlei torenhoge provisies verstopt zaten. Tegenwoordig worden ze niet meer verkocht, maar dat betekent niet dat de problemen rond de polissen voorbij zijn.
De Autoriteit Financiële Markten probeert verzekeraars al jaren zo ver te krijgen dat ze klanten met zo'n woekerpolis een nieuw product aanbieden waar niet dergelijke hoge kosten in zitten. Maar uit een rapport van de toezichthouder van afgelopen najaar blijkt dat lang niet alle verzekeraars daar even veel werk van maken.
En dus pleit de consumentenbond voor een nationale commissie die per verzekeraar een compensatievergoeding vaststelt. Maar Dijsselbloem ziet dat niet zitten, omdat het omdat het stuk voor stuk individuele afspraken betreft.
Daarbij, stelt Dijsselbloem, "zou dat vereisen dat alle betrokken partijen zich daar ook vooraf aan moeten committeren, want anders heeft het geen zin. Maar zover reikt mijn macht niet." De verzekeraars kan hij er misschien nog wel toe bewegen, maar niet alle - naar schatting van de Consumentenbond - 2,5 miljoen mensen die nog altijd zo'n actieve polis hebben.
Naming and shaming
In plaats daarvan wil de minister de druk op de verzekeraars verder opvoeren om met nieuwe voorstellen voor hun klanten te komen. Daar hoort wat hem betreft ook "naming and shaming" door de AFM bij op het moment dat verzekeraars het af laten weten. Dijsselbloem:
"De AFM heeft niet altijd de wettelijke mogelijkheden dat te doen, er worden soms ook juridische procedures gevoerd door partijen om hun anonimiteit te behouden. Maar ik denk dat we daar gewoon doorheen moeten en de druk op verzekeraars moeten opvoeren om zelf cijfers te publiceren."
Duidelijkheid dus: welke verzekeraar heeft zijn klanten wel van hun polis afgeholpen welke verzekeraar nog niet of onvoldoende? Dat deed de AFM ook al in het rapport van afgelopen najaar, wat tot veel kritiek leidde onder sommige verzekeraars. Het rapport zou een onjuist beeld geven. Ook zouden lang niet alle klanten ingaan op verzoeken van de verzekeraar om over te stappen.
Dat kan best zo zijn, zegt Dijsselbloem. "Er is een groep consumenten die bij wijze van spreken inderdaad de envelop niet meer openmaakt. Mogelijk heeft dat te maken met teleurstellingen uit het verleden. Maar dat dwingt verzekeraars om hen te blijven bellen, te blijven benaderen. Ze zijn daarmee niet van hun verantwoordelijkheid ontslagen."