In de afspraken zijn de eerste financiële contouren rond de langdurige zorg aangegeven, op basis waarvan de Kamer volgende week kan debatteren, meldt Rutte. Van Rijn benadrukt dat de afspraken de komende dagen verder moeten uitgewerkt, zodat bij de wetsbehandeling naast de financiële kaders, maar ook de inhoudelijke veranderingen duidelijk zijn. "Dat vereist dat we echt nog een paar dagen goed met elkaar zaken moeten uitwerken."
Extra geld
Maar de oppositiepartijen willen ook toezeggingen op andere terreinen, zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma, terwijl nu eerst moest worden ingestemd met de zorg. Voor minister Dijsselbloem is extra geld voorlopig niet aan de orde, terwijl Slob, Van der Staaij en Pechtold zich niet lijken af te laten schepen met het huidige budget. Pechtold: "We hebben met prioriteit gezorgd voor behandeling van de twee zorgwetten en ondertussen zijn we richting Prinsjesdag bezig om ook alle andere zaken goed te regelen om ook een goede begroting voor 2015 neer te leggen."
"Geld is één aspect van het geheel, maar je moet het ook inhoudelijk eens worden over de bestedingen en hoe de wetten er definitief uit gaan zien", zegt Arie Slob. "Het totaalplaatje is en blijft voor ons van belang. Daar hebben we een verkenning van gedaan, maar daar heeft nu nog geen besluitvorming over plaatsgevonden", vult Kees van der Staaij aan.