Politiek21 mei '14 14:36

Timmermans: Geen dialoog als je mensen op hun ziel trapt

Auteur: Marjan van den Berg

Natuurlijk mag Geert Wilders zeggen wat hij wil. Maar door de mensen in Saudi-Arabië op hun ziel te trappen, belemmert hij de dialoog over mensenrechten. Dat zegt minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) tegen BNR.

Saudi-Arabië neemt volgens lokale media handelssancties tegen Nederland uit onvrede over een anti-islamsticker van de PVV. Wilders verspreidde eind vorig jaar een sticker van de Saudische vlag met daarop de tekst: “De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif”. Het bericht over de sancties is nog niet officieel aan Nederland bevestigd door de Saudische autoriteiten.

Mensenrechten
Al hebben Nederlandse parlementariërs natuurlijk vrijheid van meningsuiting, de mensenrechtendiscussie in Saudi-Arabië schiet hier in dit geval niets mee op, vindt Timmermans. “Als je iets wilt verbeteren aan de mensenrechten in een land als Saudi-Arabië, moet je daar het gesprek over voeren, een dialoog over voeren.”

De minister zou juist graag willen helpen de mensenrechten te verbeteren voor de inwoners van Saudi-Arabië. “En dat doe je niet door tegen hen te schreeuwen, door hen op de ziel te trappen, door hun vlag te misbruiken. Dan kom je niet met hen in gesprek. Dat doe je door met hen het gesprek aan te gaan.”

Verantwoordelijk
Anderzijds, zegt Timmermans, hebben Nederlandse parlementariërs “het volste recht” om gebruik te maken van hun vrijheid van meningsuiting. “Iedereen is dan ook wel zelf verantwoordelijk tegenover zijn kiezers voor de gevolgen die men ondervindt van het gebruik van die vrijheid van meningsuiting.”

“Maar”, vervolgt hij, “in Nederland staat overeind dat iedereen dat recht heeft. Ik ga de hele wereld over om aan iedereen duidelijk te maken dat dat onze vrijheid is en dat we daarvoor staan. Daar zullen we ook niet aan toegeven, ook niet ten opzichte van Saudi-Arabië.”

Gevolgen
Hoewel Timmermans nog geen officiële bevestiging van Saudi-Arabië heeft gehad, had hij “al geruime tijd indicaties” dat Saudische sancties in de lucht hingen. De minister wil nu eerst te weten komen wat er precies aan de hand is. “En vervolgens zal ik proberen de gevolgen voor Nederland zo beperkt mogelijk te houden. Dat zie ik als mijn verantwoordelijkheid als minister van Buitenlandse Zaken.”

Zondag en maandag is een hoge ambtenaar van Timmermans in Riyad om met de machthebbers te praten. Afhankelijk van de uitkomsten hiervan zal de minister zelf naar Saudi-Arabië gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen