Saudische handelssancties tegen Nederland
Saudi-Arabië neemt volgens Arabische media sancties tegen Nederlandse bedrijven vanwege de anti-islamsticker van de PVV. De Saudische autoriteiten hebben het bericht nog niet bevestigd.
Het bericht over handelssancties werd gemeld door het Duitse persbureau DPA op basis van lokale media in Saudi-Arabië. Die baseren zich op hun beurt op een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Riyad.
Volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) hebben de Saudische autoriteiten nog niet aan Nederland bevestigd dat zij inderdaad maatregelen nemen tegen Nederlandse bedrijven. "Wij proberen daarover nu helderheid te krijgen", zegt Timmermans.
Volgens hem zijn er al "zeer geruime tijd'' indicaties dat sancties eraan zitten te komen. Al die tijd wordt hierover ook al met de Saudi's gesproken. De komende dagen vertrekt een topambtenaar van hem naar de Saudische hoofdstad Riyad om de Nederlandse positie opnieuw duidelijk te maken. De minister wil kort daarna zelf ook nog gaan.
Consequenties
De maatregelen houden naar verluidt in dat Nederlandse bedrijven per direct niet meer in aanmerking komen voor opdrachten in Saudi-Arabië. Bedrijven in de Arabische staat mogen geen Nederlandse spullen meer importeren.
De handel tussen beide landen is per jaar goed voor ongeveer 6 miljard euro.
Sticker
Bij de Saudiërs is irritatie ontstaan door de actie van PVV-leider Geert Wilders, die een sticker maakte met een anti-islamitische tekst met de Saudische vlag.
Wilders kwam al maanden geleden met de stickers. Het gaat om een afbeelding van de vlag van Saudi-Arabië met de tekst: "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif.'' Het kabinet nam meteen afstand van de uiting.
Timmermans
Een paar dagen geleden gingen er al geruchten over handelsmaatregelen van Saudi-Arabië. Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) kondigde toen aan naar Riyad te zullen gaan.
Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zei afgelopen maandag nog in Pauw en Witteman dat Nederland zich tegenover Saudi-Arabië niet voor de sticker hoeft te verontschuldigen.
Reactie Wilders
Wilders laat via persbureau ANP weten dat hij het onaanvaardbaar vindt als Saudi-Arabië handelsmaatregelen heeft ingevoerd tegen Nederlandse bedrijven vanwege zijn anti-islamsticker. "Dit is een frontale aanval op onze vrijheid van meningsuiting. Geen democraat kan dit accepteren. We mogen ons niet monddood laten maken door een barbaars land dat het woord mensenrechten niet eens kan spellen.''
Volgens minister Timmermans moet je die vrijheid van meningsuiting hoog houden in Nederland en heeft iedere parlementariër die vrijheid hier. Maar Wilders "heeft iets gedaan met een vlag van een ander land, met het geloof van honderden miljoenen mensen, waardoor een regering in een ander land zich diep beledigd voelt. Daar heb ik mee te maken en dat moet ik proberen op te lossen'', zei de minister.
Welke bedrijven en sectoren kunnen worden geraakt?
Volgens het CBS voerde Nederland in 2012 voor bijna 4,7 miljard euro aan goederen in vanuit Saudi-Arabië. Het gaat voor 90 procent om ruwe olie en olieproducten.
Nederland exporteerde in 2012 voor ruim 2,2 miljard euro aan goederen naar Saudi-Arabië. Het gaat vooral om machines, chemische producten en voeding.
Het belangrijkste Saudische bedrijf dat in Nederland actief is, is de petrochemische onderneming SABIC. Nederlandse bedrijven die actief zijn in Saudi-Arabië, zijn Shell en FrieslandCampina.
Volgens de Nederlandse overheid zijn er vijf sectoren in Saudi-Arabië die kansrijk zijn voor het Nederlandse bedrijfsleven: waterbeheer, medische sector, bouw- en infrastructuur, onderwijs en de energiesector.