Brussel akkoord met Nederlandse begroting
Dat Brussel akkoord gaat met de Nederlandse begroting voor 2014 wil nog absoluut niet zeggen dat Nederland nu uit de gevarenzone is. Dat zegt ING-econoom Dimitry Fleming tegen BNR.
Brussel gaat akkoord met de Nederlandse begroting voor 2014, hoewel het begrotingstekort ook volgend jaar nog boven de Europese norm uitkomt. De regering lijkt effectieve maatregelen te hebben getroffen om het tekort terug te dringen. Dat stelde de Europese Commissie bij de presentatie van haar commentaar op de ontwerpbegrotingen van eurolanden.
Vicepremier Lodewijk Asscher zei blij te zijn, maar niet verrast. "In die zin ben ik blij dat Brussel zegt: dit zijn de goede maatregelen, dit is effectief, Nederland doet het zo volgens de regels. Maar ik had het ook wel verwacht, want we hebben die afspraken niet voor niets gemaakt."
Volgens de minister laat Brussel merken dat Nederland op de goede weg is. "Het is natuurlijk heel belangrijk dat Brussel ziet dat Nederland daar op een goede manier mee bezig is en dat ook aangeeft, en zegt dat Nederland nu geen extra dingen hoeft te doen, ook al is het de verwachting dat we in 2014 toch boven die 3 procent komen."
Gevaar
Maar Fleming waarschuwt dat het gevaar nog niet geweken is. "Volgend jaar komt ons tekort nog steeds boven de 3 procent uit. Daar heeft Brussel nu tegen gezegd: 'dat zien we door de vingers', maar dan moeten we dus wel echt alle plannen tot in de puntjes gaan uitvoeren. En Brussel geeft zelf ook al aan dat er wat onzekerheid is op het gebied van de ingeboekte kostenbesparing bij de zorg en de interdepartementale uitgaven. Maar het móet."
Fleming betwijfelt of er in het verleden wel voldoende ervaring is opgedaan met dergelijke operaties, al is er kennelijk redelijk voorzichtig 'ingeschat'. "Maar het blijft een onzekerheid. We zitten al in een tekortprocedure en die houdt in dat je een boete kunt krijgen van 0,2 procent van je bbp, dus ongeveer 1,2 miljard. We worden gecomplimenteerd met hoe we te werk gaan met maatregelen in een zo gefragmenteerd politiek landschap. Dat geeft al aan dat er een zeker vertrouwen is vanuit Brussel dat we hier het één en ander voor elkaar kunnen krijgen."
Zesje
Rehns beoordeling van Nederland houdt niet over, zegt Europaverslaggever Anke Truijen. "We krijgen een klein zesje, want we gaan over de 3 procent heen." Volgend jaar zal Nederland naar verwachting een begrotingstekort hebben van 3,3 procent.
Afgelopen zomer gaf Rehn al aan dat hij voorlopig tevreden zou zijn als Nederland 6 miljard euro extra zou bezuinigen.
Geen speelruimte meer
De commissie maant Nederland zich strikt aan de begroting te houden. Volgens Brussel voldoet het ontwerp aan de regels, maar is er geen speelruimte meer. Truijen: "Nederland moet de hervormingen op de pensioenmarkt en arbeidsmarkt door blijven voeren. Dan moet je denken aan een flexibelere arbeidsmarkt, maar ook het aan het werk houden en helpen van oudere werknemers."
Het was de eerste keer dat de commissie over de budgetplannen van landen in de eurozone oordeelde.