Politiek19 mrt '14 23:56

Verhofstadt afgeluisterd in Moskou

Auteur: BNR Webredactie

Oud-premier Guy Verhofstadt van België is in een hotel in Moskou afgeluisterd toen hij een gesprek had met de Russische oppositieleider Alexei Navalny. Beelden en geluidsfragmenten over zijn gesprek zijn woensdag uitgezonden op het Russische televisiekanaal NTV. Dat heeft Verhofstadt zelf bekendgemaakt, meldden Belgische media.

Verhofstadt, fractieleider van de liberalen in het Europarlement, zei in Moskou te zijn om contacten te leggen en een samenwerking op te zetten met de anti-corruptiestichting van Navalny. De Belg zou zich vooral interesseren in specifieke corruptiezaken die Russische ambtenaren betreffen. "De stichting heeft gegevens over hoe crimineel geld vanuit Rusland Europese financiële instellingen binnenkomt'', aldus Verhofstadt.

Zwarte lijst
De Europese liberalen werkten eerder deze week samen met de stichting aan een zwarte lijst met Russische politici en militairen betrokken bij de acties op de Krim. Volgens Verhofstadt gaat het om adviseurs en ministerie dicht bij president Vladimir Poetin en de leiders van strategische staatsbedrijven die volgens de liberalen door de EU gestraft dienen te worden.

In de uitzending op de Russische televisie wordt gezegd dat Verhofstadt financiële steun aan de stichting van Navalny heeft toegezegd. Verhofstadt spreekt dat tegen en beweert dat het enkel om uitwisseling van informatie ging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen