Politiek18 dec '13 16:44Aangepast op 19 dec '13 14:15

Knutselen aan bankenbouwwerk met gelijk speelveld

Auteur: Thijs Baas

Hoe moet een bank gered worden of hoe moet een bank failliet gaan? Hierover proberen de Europese ministers van Financiën vandaag een akkoord te sluiten.

Een akkoord zou een belangrijke stap zijn in het optuigen van de bankenunie, zegt Europa-verslaggever Anke Truijen vanuit Brussel. In ieder geval zijn de ministers het erover eens dat belastingbetaler niet meer mag opdraaien voor falende banken.

De ministers voeren constructief overleg, constateert Anke Truijen. "Ze zijn het ook eens geworden over wie er op moeten draaien voor de verliezen. Uiteindelijk kan er een beroep worden gedaan op de stroppenpot. Als banken zelf niet gered kunnen worden dan moeten landen zelf nog kijken en als dát niet lukt zullen eurolanden kijken of ze elkaar kunnen helpen, of er nog potjes zijn."

Stroppenpot
De stroppenpot is er pas over tien jaar, want die moeten de banken zelf vullen. "Het kost gewoon een paar jaar om dat kapitaal op te bouwen. Het blijft een juridisch bouwwerk; wie gaat bepalen of een bank gered moet worden, wat is de rol van de Europese Commissie of de lidstaten erin? Het kan heel ingewikkeld worden als er geen duidelijke afspraken worden gemaakt."

"De ministers hopen er vandaag uit te komen, maar de vraag is of de juridische basis stevig genoeg is. Er moet een gelijk speelveld komen, waardoor alle banken op dezelfde manier gered kunnen worden. Dus als er een bouwwerk komt dat daar antwoord op kan geven, is dat van grote betekenis." De grote vraag is daarom of het bouwwerk voldoende is om de banken te redden, zonder dat de belastingbetaler daarvoor op hoeft te draaien.

Gerelateerde artikelen