Politiek12 mrt '14 12:32

Samsom wil onderzoek naar witwasdeal Teeven

Auteur: Pieter van den Akker

De PvdA wil opheldering over de witwasdeal waarbij de huidige staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven is betrokken. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom op BNR.

Teeven heeft in 2000 als officier van justitie een deal gesloten met drugshandelaar Cees H., die volgens hoogleraren belastingrecht neerkomt op een witwasoperatie. Net als de VVD en het CDA wil de Partij van de Arbeid ook tekst en uitleg over de deal waarbij de Belastingdienst werd gepasseerd.

Diepste geheim
"Er is nog wel wat uit te zoeken over deze kwestie. Het is allemaal in het diepste geheim gebeurd", zegt Samsom in gesprek met BNR's Roelof Hemmen. "Het openbaar Ministerie mag dat soort deals maken, maar dan moeten ze natuurlijk wel kloppen en goed uitpakken. Dat laatste weet je nooit helemaal zeker, maar hier lijkt dat in ieder geval niet het geval te zijn. Er is nog veel op te helderen over wat precies de details van de deal waren en aan wie er wel en niet toestemming is gevraagd."

'Deal klinkt erg'
Samsom zegt dat hij 'het erg vindt klinken' dat de Belastingdienst buitenspel werd gezet bij de witwasoperatie met Cees H. "Ik ken alleen de details niet. Een deal sluiten met crimineel vind ik ook al ernstig klinken, maar dat mag gewoon. Daar hebben we allemaal afspraken over gemaakt. Vroeger mocht dat zelfs zonder de minister in te lichten. Dat mag gelukkig nu niet meer. Maar toen kon dat wel, de minister wist er toentertijd niks van. Als gewone burger van dit land denk ik over een deal sluiten met een crimineel: 'dat doe je dus niet'. Maar dat is soms nodig om een grotere crimineel te pakken."

Samsom wil de feiten op tafel hebben om goed te kunnen beoordelen hoe de zaak precies in elkaar steekt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen