Politiek26 feb '14 15:54Aangepast op 26 feb '14 17:30

Teeven heeft niets uit te praten met Slob

Auteur: Pieter van den Akker

Arie Slob mag een probleem hebben met de staatssecretaris van Justitie, Fred Teeven heeft dat omgekeerd niet met Slob. Dat zegt Teeven op BNR in reactie op kritiek van de CU-fractie die dreigt haar steun aan het kabinet in te trekken uit onvrede met het voorstel om llegaliteit strafbaar te stellen.

"Ik verbaas me nooit ergens over", reageert Teeven voor de microfoon van verslaggever Jeroen Stans op de kritiek van Arie Slob. "Ik denk dat Halbe Zijlstra daar wijze woorden over heeft gesproken. Het is meer aan de politieke partijen om daar wat over te vinden, niet aan het kabinet."

Zuur, zoet
Slob uitte gisteravond in tv-programma Één op één zijn ongenoegen over het beleid van Teeven. De druppel die de emmer deed overlopen, zei Slob, waren Teevens uitspraken over 'eerst het zuur, nu het zoet'. "Ja, ik heb hem dat horen zeggen", merkt Teeven slechts droogjes op. 

Of die uitspraken van Teeven als verkiezingstaal moeten worden beschouwd? "Bent u erbij geweest?", antwoordt de staatssecretaris op bitse toon. Na het ontkennende antwoord van onze verslaggever gaat hij verder: "Het was een discussie die wij gehad hebben. Ik heb keurig uitgelegd wat voor de ene regeringspartij de afspraak was - het kinderpardon - en wat voor de andere regeringspartij de afspraak was. Niet meer dan dat."

Vertraagde boosheid
Teeven heeft niets uit te praten met Arie Slob. "Dat ben ik niet van plan. Ik zou niet weten wat er uit te praten valt."

Maar de ChristenUnie-leider beticht de staatssecretaris toch van harde uitspraken. Teeven weer: "Als het al een harde toon was, ik herken me daar niet in, is het al lang geleden. Het was drie weken geleden. Dus dan was het wel een vertraagde boosheid. Laten we het daar op houden."

Of hij vindt dat de uitlatingen van Slob dan juist als verkiezingsretoriek van de ChristenUnie moeten worden bestempeld? "Nah, daar ga ik toch niet over als staatssecretaris. Partijen voeren campagne. Ik ben op het ogenblik zelfs ook wel eens in zaaltjes. Dan laat ik me ook wel eens uit over standpunten van de VVD. Het loopt altijd een beetje op in verkiezingstijd en na de verkiezingen wordt het weer wat minder hè."

Blufpoker
VVD-prominent Hans Wiegel vindt de timing van de kritiek van Slob merkwaardig, laat hij aan BNR weten. "Het wetsvoorstel is er nog niet en bij het afsluiten van de overige akkoorden wist hij dat er op dit punt een overeenkomst lag tussen de twee regeringspartijen. Wat hij nu doet klopt dus niet helemaal, al is het zijn goed recht."

Dat de ChristenUnie dreigt haar steun in te trekken bestempelt Wiegel als "blufpoker of chantage". "Als je blufpoker aan je broek krijgt moet je terug bluffen. En bij chantage moet je nooit wijken."

Gerelateerde artikelen