Politiek11 feb '14 11:50

'Teeven voert gedoogbeleid rond online gokken'

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer wil opheldering van staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie over het 'gedoogbeleid' rond online casino's. Aanleiding is een bericht in het Algemeen Dagblad waarin staat dat het ministerie van Justitie achter de schermen afspraken heeft gemaakt met online gokbedrijven.

Online aanbieders als Unibet en Pokerstars zijn nu nog verboden in Nederland, maar een herziening van de Wet op de Kansspelen (WoK) moet de online gokmarkt per 1 januari 2015 openstellen voor dit soort buitenlandse partijen. Komende vrijdag buigt de ministerraad zich voor het eerst over de nieuwe wet, waarna deze nog door de Tweede en Eerste Kamer moet worden goedgekeurd.

Staatssecretaris Teeven zou daar volgens berichten in het Algemeen Dagblad (AD) vast op vooruitlopen door samen met de Kansspelautoriteit achter de schermen al diverse afspraken te hebben gemaakt met gokbedrijven. Het AD beroept zich daarbij op interne documenten en 'gesprekken met insiders' als advocaat Justin Franssen, die online gokbedrijven bijstaat.

Rare situatie
CDA, SP, D66 en coalitiepartij PvdA eisen dat Teeven opheldering geeft aan de Kamer. "Als het waar is dat er allerlei dingen zijn beloofd, dan is er geen weg meer terug", zegt PvdA-Kamerlid Mei Li Vos. "Terwijl de Tweede en Eerste Kamer nog aan bod moeten komen. Dat zou een heel rare situatie zijn, want dat betekent in feite dat wij niets meer te zeggen hebben."

Het huidige kabinetsbeleid is erop gericht om gokverslaving te voorkomen. Dat gebeurt al op geen enkele manier, zegt Vos. "Dan is het bijna grappig dat juist staatssecretaris Teeven, de man van law en order, hier een gedoogbeleid zou hebben uitgezet."

Dat de online gokmarkt wordt gelegaliseerd, daar is het PvdA-Kamerlid het mee eens. "Maar de manier waarop dat nu gebeurt, dat je aan een aantal partijen - zoals het artikel suggereert - beloftes zou hebben gedaan, dat is niet de bedoeling. Met de Kamer willen we een heel dikke vinger in de pap hebben in hoe dit beleid eruit zal zien, daar maak ik mij vooral zorgen over."

Vooruitlopen
Volgens Nick Huls, hoogleraar rechtssociologie van de Erasmus Universiteit, loopt Teeven alvast vooruit op de wet die hij later dit jaar gaat indienen bij de Tweede Kamer. "Hij heeft al aangegeven dat het zijn 'liberale kant' is; meer vrijheid voor de gokker. Vooruitlopend op de wet sluit hij samen met de kansspelautoriteiten deals met de aanbieders. Met de belofte om niet al te streng te handhaven, áls ze zich een beetje schikken naar de toekomstige wetgeving."

Nederland heeft een traditie van een streng kansspelbeleid, dat altijd strak is volgehouden, meent Huls. Maar Teeven is duidelijk geen voorstander van een al te bevoogdende overheid. "Kansspelen zijn een hobby, een vorm van vrijetijdsbesteding en daar past dit in. Er wordt vooruitgelopen op een wet die misschien niet wordt aangenomen, maar dat is gebruikelijk in Nederland: er wordt een deal gesloten, vooruitlopend op wetgeving."

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen