Politiek12 mrt '14 14:18Aangepast op 12 mrt '14 18:30

Teeven: niet in de war van ophef over witwasdeal

Auteur: Pieter van den Akker

Staatssecretaris Teeven van Justitie zelf is niet onder de indruk van de berichten over de witwasdeal die hij heeft gesloten met de crimineel Cees H. Dat zegt de voormalige Officier van Justitie op BNR.

Gisteravond berichtte Nieuwsuur dat de deal uit 2000 in feite neerkwam op een witwasoperatie. De Tweede Kamer wil opheldering en die komt er ook, zegt Teeven voor de microfoon van verslaggever Hans Verbeek.

“U mag best na vijftien jaar bij me aankomen over iets wat in het verleden gebeurd is. Maar ik denk dat het goed is om te zien dat de minister verantwoordelijk is voor het OM”, zegt Teeven.

Brief Opstelten
Teeven wijst erop dat minister Opstelten van Justitie een brief gaat sturen naar de Kamer. “Ik ga me hier niet verantwoorden voor alles wat ik de afgelopen 35 jaar als ambtenaar heb gedaan. Dat gaat op een andere manier. Dat deed ik bij de rechter, in het verleden. Nu doet degene dat die verantwoordelijk is voor het OM. Dat is op dit moment de minister en niet de staatssecretaris. Het is een beetje oude koeien uit de sloot halen. Ik raak er niet van in de war.”

Teeven kan zich de zaak nog heel goed herinneren, zegt hij. “Ik kan me alles herinneren van wat er in die zaak gegaan is. U gaat uit van een conclusie, maar laat de minister u nou informeren. Dat lijkt me gewoon handig.”

Geen vraagtekens
Of hij zijn vraagtekens zet bij wat deskundigen beweren? “Ik zet nergens vraagtekens bij. Ik weet hoe het gegaan is. Ik heb er gisteravond al iets over gezegd en daar laat ik het met u bij.”

Toch gaat hij verder: “En de minister heeft vanmorgen al iets gezegd. Volgens mij is dat hartstikke duidelijk. Hij gaat er op verzoek van de Kamer nog een brief over schrijven, dus het wordt allemaal keurig uitgelegd. Ik ben zestien jaar officier geweest. Er zijn vast nog wel een paar dingetjes waar wat over te zeggen valt. U weet maar een heel klein beetje en ik weet alles. En de minister gaat u alles vertellen.”

'Je mag alles vragen'
Teeven raakt er naar eigen zeggen niet geïrriteerd van dat ‘er oude koeien uit de sloot worden gehaald’. “Je mag me alles vragen. Als je als officier grote zaken hebt gedaan, doe je ook wel eens scherpe zaken. Dan moet u kijken wat er in die vonnissen van de rechter is gevonden en dat soort zaken. Ik begrijp wel dat het interessant is, dat snap ik allemaal wel, maar ik ben niet diegene die zich hierover moet verantwoorden in de Kamer.”

Teeven sluit af: “Weet u wat het is. U weet niet alles en ik wel. Misschien komt dat nog eens naar boven en dan zal u het ook begrijpen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen