Politiek11 dec '13 17:50Aangepast op 13 dec '13 11:55

'Ik heb mijn geld eerlijk verdiend'

Auteur: Pieter van den Akker

Wel 's ochtends intekenen voor een vergadering, maar vervolgens niet meestemmen. Europarlementariër voor de VVD, Hans van Baalen, heeft in 38 procent van de 514 keer dat hij op een stemmingsdag in Straatsburg was niet meegestemd. "Ik vind dat ik mijn geld eerlijk heb verdiend."

Dat blijkt uit een rapport van VoteWatch, een organisatie die het stemgedrag in het Europees parlement analyseert. Parlementsleden krijgen naast hun salaris een vergoeding van 300 euro per dag voor hun aanwezigheid. Van Baalen verdedigt zich in gesprek met BNR's Petra Grijzen.

U tekent dus wel in, maar gaat daarna weg. Een snel rekensommetje leert dat het u tot nu toe 58.596 euro heeft opgeleverd.
"Nee, nee. Dit verhaal klopt zeker niet. Ik ben op de 'Straatsburgdagen' in Straatsburg. Als ik inteken doe ik parlementair werk. Het is zo dat ik soms weg moet bij de stemmingen die in de middag worden gehouden. Dat is bekend. Dat is omdat ik bijvoorbeeld in Nederland het bewindsliedenoverleg bijwoon. Dan voer ik mijn werkzaamheden in Nederland uit. Maar zeker 's ochtends, en een deel van de middag, ben ik gewoon in Straatsburg, doe ik mijn werk en ik teken alleen in als ik mijn werk doe."

Dat blijkt niet uit de peiling.
"U heeft het nu over stemmen. Ik heb het over parlementaire werkzaamheden."

Stemmen is uw taak als europarlementariër.
"Mevrouw, ik moet invloed uitoefenen. Dat kan ik bijvoorbeeld doen in overleg met Rutte, die in de Europese Raad zit, of afstemming met de VVD in Nederland of met andere ministers van andere partijen. Daarvoor moet ik die donderdag in Nederland zijn. Dat betekent gewoon dat ik in de ochtend en andere delen van de dag parlementair werk doe. Op maandag wordt er bijvoorbeeld niet gestemd. En dan ben ik er wel."

U behartigt de belangen van Nederlandse liberalen, die op u hebben gestemd om voor hen te stemmen in het Europees Parlement. Hoe doet u dat zonder te stemmen?
"Dat heb ik u net uitgelegd. Ik heb een rol die niet alleen stemmen is. Ik ben in Straatsburg bijvoorbeeld om delegaties te ontvangen, amendementen voor te bereiden: dat doe ik. Als ik dat doe, teken ik gewoon in. En als ik moet stemmen en ik ben in Straatsburg, doe ik dat. Maar als ik in Nederland moet zijn - dat heb ik vanaf dag 1 gezegd - om te zorgen dat daar de Nederlandse en Europese stemmen gehoord worden, doe ik dat. Dat doe ik steeds en daar sta ik ook achter."

U wordt dus eigenlijk betaald voor het werk dat u in Den Haag gaat doen?
"Mevrouw, ik word betaald om de Nederlanders te vertegenwoordigen en de Nederlandse belangen te behartigen. Dat doe ik in Straatsburg, Brussel en Den Haag."

U bent toch democraat. Bent u dat met me eens?
"Mevrouw, ik ben democraat. Ik behartig de Nederlandse belangen van de kiezer die ik vertegenwoordig op de momenten dat ik vind dat ik dat moet doen. Dat betekent dat ik op dinsdag en woensdag in Straatsburg normaal gewoon stem. Alleen donderdag moet ik naar Den Haag om cruciaal overleg te voeren over onderwerpen die ook in de Europese Raad aan de orde zijn en waar mijn premier - de premier van Nederland - bij betrokken is."

Waarom moet u daar dan voor betaald worden?
"Mevrouw, ik word betaald voor het werk dat ik doe, al het werk dat ik doe."

U doet uw werk half, want u stemt niet.
"Mevrouw, stemmen is een belangrijk onderdeel, maar niet het enige. Ik heb deze keus gemaakt."

Volgens mij is het een kerntaak van u als europarlementariër om te stemmen in het europarlement.
"Mevrouw, mijn kerntaak is Nederlandse belangen behartigen en invloed uitoefenen. En dat doe ik op deze manier: met één been in Nederland en één in Brussel en Straatsburg."

Vindt u het europarlement wel belangrijk?
"Jazeker. Daarom zit ik er ook in. En daarom voer ik het overleg, want ik ben ook een Nederlandse volksvertegenwoordiger en niet een Brusselse volksvertegenwoordiger."

Vindt u dat u het geld eerlijk heeft verdiend of gaat u er een deel van terugbetalen?
"Nee, ik vind dat ik het eerlijk heb verdiend. Ik sta achter mijn werk, doe dat met veel overtuiging. In Nederland, in Brussel en in Straatsburg en ook daarbuiten."
 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen