Politiek13 dec '13 16:58Aangepast op 13 dec '13 17:15

Rutte: Commotie over stemgedrag Van Baalen 'echt onzin'

Auteur: BNR Webredactie

Stemmen in het Europees Parlement is niet belangrijk, vindt premier Rutte in reactie op de commotie rond Europees VVD-leider Hans van Baalen.

Van Baalen stemt het minst van alle Europarlementariërs, maar zijn partijgenoot vindt het 'echt onzin' dat het een kerntaak is voor een gekozen volksvertegenwoordiger om altijd te stemmen. "Zeker in een parlement waar bijna alle stemmingen met honderden zetels meerderheid doorgaan. Ik denk dat als je een lijstje zou maken van de meest invloedrijke parlementsleden voor Nederland, Hans van Baalen op één zou staan."

"Ik vind het echt een voortreffelijk parlementariër. Als al die leden zouden doen wat Hans van Baalen doet, namelijk naast stemmen er ook voor zorgen dat inhoudelijk de voorstellen in een richting worden beïnvloed die goed is, zou ik dat zeer toejuichen." Ook de suggestie dat Van Baalen zijn gezicht wel erg vaak in Nederland laat zien, vindt Rutte onzin. "Europa ligt niet in Brussel, maar in Nederland."

Keuzes
Na afloop van de ministerraad noemde Rutte Van Baalen  een 'voortreffelijk parlementariër', die heel goed weet welke keuzes hij moet maken. Ook minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans nam het op voor Van Baalen en sprak van "een voortreffelijk politicus''. Bovendien noemde Timmermans Van Baalen een van de meest prominente en zichtbare Nederlandse Europarlementariërs.

"Ja, een volksvertegenwoordiger wordt gekozen om te stemmen, maar ook om zijn fractie te beïnvloeden en te zorgen dat een stemming een bepaalde kant opgaat. En ik weet zeker dat Hans van Baalen in de liberale fractie een hoofdrol speelt en dat de liberale kiezer bij hem goed aan z'n trekken komt.''

Niet nodig
Van Baalen zelf verdedigde zich deze week door te stellen dat het niet nodig is om altijd te stemmen. Met name op donderdagen moet hij bovendien op tijd uit Straatsburg vertrekken om 's avonds in Den Haag het bewindsliedenoverleg van de VVD bij te kunnen wonen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen