Politiek5 mei '14 10:45Aangepast op 5 mei '14 13:30

Van Baalen: Europees leger is niet nodig

Auteur: Pieter van den Akker

Onenigheid binnen de liberale fractie in het Europarlement. Waar fractievoorzitter Guy Verhofstadt voorstander is van een Europees leger, is de VVD-lijsttrekker Hans van Baalen juist niet voor zo'n gezamenlijk leger. Dat zegt Van Baalen op BNR.

Image

Van Baalen licht zijn standpunt op deze zender toe: "Er is geen NAVO-leger. De NAVO functioneert goed. Dus ik zeg: laten wij investeren in de samenwerking met de Verenigde Staten en de Canada in de NAVO. De NAVO moet sterker worden, daar moet je ook meer geld voor uittrekken. Dan moeten de lidstaten in Europa dus ook meer 'defensie doen'. Een Europees leger is niet nodig, want er is ook geen NAVO-leger."

De lidstaten, en dus ook Nederland, moeten wel meer geld vrijmaken voor Defensie, zegt Van Baalen. In Nederland is ooit de afspraak gemaakt dat 2 procent van het bruto nationaal product naar defensie zou gaan. Nu ligt dat net boven de 1 procent, dus daar kan volgens hem nog wel wat bij.

Economie EU
Ook gaat de lijsttrekker van de VVD in op uitlatingen van VNO-NCW-voorman Bernard Wientjes, die afgelopen weekend zei dat politici bang zijn dat ze kiezers verliezen als ze voor een sterk Europa pleiten. De economie ontbreekt in het EU-debat, vindt Wientjes. Van Baalen reageert: "Ik heb onlangs met een aantal andere lijsttrekkers een debat gehad bij Tata Steel in IJmuiden. Daar hebben we het over economie gehad."

Volgens Wientjes is het de taak van de politiek om meer aandacht te besteden aan het economisch belang van Europa. Van Baalen weer: "Het gebied van de economie staat voorop voor de VVD. Ik heb steeds gezegd - en dat geldt voor iedereen binnen de VVD die bij Europa betrokken is - dat we op het gebied van de markt meer zullen moeten doen. Ook de dienstenmarkt moet meer zijn. Meer handelsverdragen en het blijven stutten van de munt. Dat is niet minder Europa. 75 procent van ons BBP van 60 miljard komt uit de handel. Daarvan komt weer driekwart uit Europa. Dus: wie anti-Europees is, schiet in z'n eigen voet."

'Bevrijdingsdag nationale feestdag'
Ten slotte antwoordt Van Baalen op de vraag of hij het een goed idee zou vinden om van Bevrijdingsdag een nationale feestdag te maken: "Ik vind dat Bevrijdingsdag zo'n belangrijke dag is. Maar dan moeten we wel een andere dag inleveren. Soms heb je Tweede Paasdag, dat kent niemand. Misschien dat daar wat te regelen valt. Dat zou ik een heel goed idee vinden."

 

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen