Politiek27 dec '13 18:04

Regering Oekraïne: belagers journaliste uit hoek oppositie

Auteur: BNR Webredactie

De mannen die verdacht worden van een aanval op de Oekraïense journaliste Tetjana Tsjornovil, hebben banden met oppositiepartij UDAR van bokskampioen Vitali Klitsjko. Dat zegt het ministerie van Justitie. Het aantal arrestanten is inmiddels opgelopen tot vijf. Justitie deed geen uitlatingen over het motief van de belagers.

De 34-jarige verslaggeefster werd in de nacht van dinsdag op woensdag achtervolgd door onbekende mannen in een auto, en in elkaar geslagen. Enkele uren daarvoor had ze foto's op haar blog geplaatst van een woning van minister Vitali Zachartsjenko van Binnenlandse Zaken.

Volgens de oppositie is juist de regering bij de aanval betrokken. "In plaats van een objectief onderzoek uit te voeren, probeert het ministerie van Binnenlandse Zaken de criminelen te verbergen'', aldus een verklaring van UDAR.

In Kiev protesteerden woensdag honderden mensen tegen geweld tegen journalisten. Donderdag eisten honderden demonstranten bij het ministerie van Binnenlandse Zaken het vertrek van Zachartsjenko.

De journaliste heeft deelgenomen aan de recente protesten tegen de regering. Vorige maand brak president Viktor Janoekovitsj de onderhandelingen over het associatieverdrag met de Europese Unie onverwacht af. Sindsdien demonstreren zijn tegenstanders, die voorstander zijn van nauwe banden met de EU, tegen de president. Ook stelde de journaliste de rijkdom van de politieke elite onder Janoekovitsj aan de kaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen