Politiek28 mrt '14 13:11

Compensatievoorstel NAM valt slecht bij Groningers

Auteur: Pieter van den Akker

Belangenorganisatie Groninger Bodem Beweging is teleurgesteld in de NAM. Voor het aardbevingsgebied is door de NAM een regeling opgesteld voor de waardedaling van huizen. De regeling stond onlangs per ongeluk al een halve dag op de website van de NAM. Daaruit blijkt dat het compensatievoorstel alleen geldt voor mensen die hun woning al verkocht hebben.

Daniëlla Blanken is secretaris van de belangenorganisatie Groninger Bodem Beweging.

Waarom kunt u zich niet vinden in de NAM-regeling?
"Zoals het er nu naar uitziet, is het alleen voor mensen die hun woning al verkocht hebben. Dat is nou juist het grootste probleem hier: de woningen zijn bijna niet te verkopen. Als je je huis niet verkoopt, kun je ook geen aanspraak maken op die waardedalingsregeling."

Het is nog geen definitief voorstel. Als u het compensatievoorstel zelf mag invullen, hoe ziet dat er dan uit?
"Compleet anders. Het heeft inderdaad een halve dag op de site gestaan. En nu staat er nog steeds op dat het echt alleen gaat om mensen die hun woning verkocht hebben. Nou, dat moet er sowieso uit. En verder willen wij, net als bij de gewone schadeafhandeling, dat het helemaal onafhankelijk wordt en niet dat de NAM een heel dikke vinger in de pap heeft. Het moet een opgetuigd instituut worden. Daar hebben we heel goede ideeën voor. Dat is ook wat de mensen hier willen. Die vertrouwen de NAM niet meer."

Gaat u nog wel met de NAM om tafel?
"Voorlopig zitten we nog onder voorbehoud om de dialoogtafel. Daarnaast hebben we sowieso vaak gesprekken met de NAM. Hoe dit op ons overkomt? Het lijkt een beetje op een een-tweetje met Economische Zaken: 'Het is al geregeld en oh ja, het mag ook nog worden besproken aan de dialoogtafel'. Het komt niet heel erg betrouwbaar over."

U laakt ook de afhandeling van de schade door de NAM en het ministerie van Economische Zaken. De afronding duurt volgens u veel te lang?
"Dat duurt veel te lang. We hebben een kortlopende peiling gehouden onder onze leden. Je komt gemiddeld op twee jaar dat het duurt, áls het al goed is afgehandeld. Er zitten zo ontzettend veel haken en ogen aan, het loopt nog lang niet goed."

Voelt u zich met name miskend?
"Er is heel erg veel belangstelling geweest voor ons gebied, maar vooralsnog is dat niet omgezet in daden waar we echt iets aan hebben. De NAM veroorzaakt de schade door de gaswinning. Dan is het natuurlijk heel erg raar dat de NAM beoordeelt hoeveel schade er is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen