Politiek17 sep '13 10:00Aangepast op 17 sep '13 22:46

Maxime Verhagen: 'Veel extra banen voor weinig extra geld'

Auteur: Thijs Baas

Met weinig geld kun je ruim tienduizend banen creëren in de bouw. Daarvoor moeten de startersleningen worden verruimd met 50 miljoen euro en gemeentelijke belemmeringen worden weggenomen. Dat zegt Maxime Verhagen van Bouwend Nederland tegen BNR.

Verhagen vindt het onverantwoord om nog eens extra te bezuinigen op de bouwsector. In tegendeel: gemeenten moeten wat hem betreft voor iedere starter een starterslening beschikbaar stellen. "Dat kan drie- tot vijfduizend banen extra opleveren. Als je de BTW-verlaging verlengt tot 2015 heb je er nog eens zoveel banen bij."

Als het kabinet nog meer bezuinigt op infrastructuur, leidt dat onvermijdelijk tot ernstig achterstallig onderhoud. Automobilisten gaan dit volgens hem merken aan gaten die in de Nederlandse wegen en bruggen die worden afgesloten. "En ook met het oog op de oplopende werkloosheid vind ik het echt onverantwoord dat er extra bezuinigd wordt op de infrastructuur."

Als je de bezuinigingen op infrastructuur niet door laat gaan, komen er in totaal elfduizend banen bij, zegt Verhagen. "Met relatief weinig geld, en met een begroting die in procenten niet negatiever zal uitvallen. Ik hoop dat de Kamer deze maatregelen oppikt. We hebben andere partijen nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer."

Groener
Op het punt van verduurzaming is de bouwsector al met verschillende initiatieven gekomen. Dat heeft onder meer geleid tot extra geld voor energiebesparing, zegt Verhagen. "Het Energieakkoord komt voor een groot deel uit onze koker. We moeten van een aannemer weer ondernemer maken."

Want de crisis heeft de bouwsector nog wel degelijk in zijn greep, constateert Verhagen. "Het is duidelijk dat het faillissementen regent en de economische groei niet aantrekt. In de bouw speelt niet zozeer het loon een rol, maar vooral andere zaken, zoals het grote aantal vrije dagen en het gebrek aan flexibiliteit."

De bouwplannen van het kabinet krijgen van Verhagen een mager zesminnetje. Enthousiaster is hij over de plannen voor schenkingsvrijstelling, die verhoogd wordt tot honderdduizend euro. "We hebben er als Bouwend Nederland voor gepleit dat ouders belastingvrij kunnen schenken aan hun kinderen, zodat die een woning kunnen kopen. Dat is een kleine groep, maar alle beetjes helpen."

Daarnaast heeft Verhagen hoge verwachtingen van pensioeninstellingen en verzekeraars die zich op de hypotheekobligatiemarkt begeven, zodat de hypotheekrente verlaagd kan worden. Positief is wat hem betreft ook dat de restschuld onder de hypotheekgarantie gaat vallen.

Biesheuvel
De kritiek van voorbalig MKB-Nederland-voozitter Hans Biesheuvel op oud-politici in brancheverenigingen - "die willen alles bij het oude houden" - heeft Verhagen erg verbaasd, te meer daar Biesheuvel hem juist aanmoedigde om de Bouwend Nederland-kar te gaan trekken. "Hij zei: 'Maxime, dat moet je wel doen, dat zou goed zijn voor Bouwend Nederland'. Laat ik het daar maar bij houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen