Politiek25 jun '14 12:43Aangepast op 25 jun '14 13:45

al-Maliki weigert regering van nationale eenheid te vormen

Auteur: BNR Webredactie

De Iraakse premier Nouri al-Maliki weigert een regering van nationale eenheid te vormen waarin naast sjiieten ook andere bevolkingsgroepen zitting hebben. Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Arabiya woensdag. De regeringsleider weigert ook om terug te treden.

Nationaal en internationaal staat al-Maliki onder zware druk een nieuwe bredere regering te vormen om beter een vuist te kunnen maken tegen de opmars van terreurgroep ISIS, de Islamitische Staat in Irak en al-Sham.

De soennitische terreurbeweging heeft inmiddels grote delen van Noord-Irak onder controle gekregen. Het Iraakse leger verzette zich daar nauwelijks tegen of vluchtte naar elders waarbij wapentuig en tanks werden achtergelaten.

Al-Maliki beschuldigde woensdag politieke rivalen ervan onder een hoedje te spelen met ISIS. De soennitische Baath-partij, van wijlen dictator Saddam Hussein, heeft zich verbonden aan de terroristen, zei de premier.

Tegenslag
Met name de Amerikaanse president Barack Obama en zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry dringen er bij al-Maliki op aan om een nieuwe regering te vormen. Kerry zei dinsdag nog dat 'Irak wordt bedreigd in zijn bestaan en de politieke leiders daar snel tegen moeten optreden'.

De weigering van al-Maliki om hier aan mee te werken, komt op dezelfde dag dat 130 Amerikaanse militaire adviseurs in Irak zijn aangekomen.

Klein succes
Het Iraakse leger boekte volgens de lokale televisiezender al-Irakiya vandaag wel een belangrijke overwinning. Overheidsfunctionarissen vertelden de zender dat speciale eenheden erin zijn geslaagd de grootste raffinaderij van het land te heroveren. Alle toegangswegen naar de raffinaderij zouden in handen van het leger.

Eerder op de dag voerde Iraakse gevechtsvliegtuigen luchtaanvallen uit op ISIS-rebellen in en rond de stad Baiji waar de installatie ligt. Daarbij vielen 16 doden en raakten meer dan 30 mensen gewond. Baiji ligt ongeveer 200 kilometer ten noorden van Bagdad


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen