Politiek3 jul '14 04:08Aangepast op 3 jul '14 07:10

Rellen in Jeruzalem na vondst lichaam

Auteur: BNR Webredactie

Tientallen Palestijnse jongeren hebben in het oosten van Jeruzalem woensdagavond laat de Israëlische politie bekogeld met stenen en vuurwerk.

EPA
EPA

Ook werden auto's en twee gebouwen in brand gestoken.

De ongeregeldheden braken uit na de vondst van een lichaam woensdagochtend van een Palestijnse tiener, die in Oost-Jeruzalem was ontvoerd. Het is mogelijk een wraakactie voor de moord op drie Israëlische jongens. Hun lichamen werden in de door Israël bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever gevonden.

Het was woensdagavond niet alleen onrustig in Jeruzalem. Het zuiden van Israël werd opnieuw beschoten met raketten vanuit de Gazastrook. Ondertussen vergaderde het Israëlische kabinet verder over vergeldingsacties tegen Hamas.

Publieke opinie
Ze zitten in een lastige situatie, zegt Midden-Oostendeskundige Ruud Hoff vanuit de Israëlische stad Haifa.

 

"De publiek opinie vraagt om actie, maar tegelijkertijd heeft de regering niet zo veel mogelijkheden. In het verleden is wel eens besloten tot het vestigen van nieuwe nederzettingen als een soort wraakneming. Maar daar zijn de Amerikanen weer heel erg tegen, dus dan krijg je weer een heel ander bezwaar."

Hamas
Volgens Hoff is het aannemelijk dat wordt besloten Hamas, die door de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontvoering en moord van drie Israëlische jongens, verdere schade toe te brengen. Onder meer door bombardementen op hun infrastructuur in de Gazastrook.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft er echter bij Netanyahu op aangedrongen dat er geen grote acties meer zullen volgen. Hoff: "Maar de vraag is in hoeverre Israël zich al te veel van de Amerikanen zal aantrekken. Kerry's recente bemiddelingspoging is ook al geen groot succes geweest."

Escalatie
Ondertussen lopen de spanningen op straat alleen maar verder toe. Met name in Jeruzalem waar woensdag het dode lichaam van een Palestijnse jongen werd gevonden. Aangenomen wordt dat hij is vermoord door Israëlische extremisten.

"Als mensen het heft in eigen handen gaan nemen, is het hek van de dam", vreest de Midden-Oostendeskundige.

Gerelateerde artikelen