Een verplichte opleiding moet ervoor zorgen dat jongeren sneller aan het werk komen en daarna minder snel in aanraking komen met de politie.
Jongeren die hun opleiding niet hebben afgemaakt en zonder werk zitten, komen vaker in aanraking met de politie. De maatregel dwingt hen onder begeleiding van de reclassering weer naar school te gaan. Scholen waarschuwen de reclassering als het fout dreigt te gaan. Als jongeren zich niet aan de maatregel houden, gaan ze alsnog de cel in.
Ahmed Marcouch, Tweede Kamerlid voor de PvdA, bedacht het plan. Hij legt uit hoe het 'voor straf naar school gaan' er in de praktijk uitziet. "Je krijgt een maatregel opgelegd waardoor je gedwongen wordt onderwijs te volgen en een vak te leren. Het idee is om jongeren een reëel perspectief te bieden en hen op een eerlijke manier geld te laten verdienen."
PVV-Kamerlid Harm Beertema sprak eerder zijn scepsis uit over het plan. Hij verwacht dat de jongeren de lessen gaan verstoren omdat ze er 'verplicht' zitten. Ook zouden leraren niet getraind zijn om met zulke jongeren om te gaan. Die zorgen deelt Marcouch, maar hij benadrukt dat er naar individuen gekeken moet worden. "De ene moet in detentie onderwijs volgen, de ander kan wellicht beter in het reguliere onderwijs terecht. De leerplicht op zichzelf is ook niets nieuws, het gaat erom dat we draaideurcriminelen nu een grotere kans op eerlijk werk bieden."