Politiek2 mrt '14 10:24Aangepast op 2 mrt '14 20:27

Buma: Rusland moet terug in eigen hok

Auteur: ANP Nieuws

Westerse landen moeten samen optrekken om te zorgen dat Rusland uit Oekraïne vertrekt.

Als het daarbij helpt om de westerse ambassadeurs uit Rusland terug te trekken of sancties op te leggen of daarmee te dreigen, dan moet dat gebeuren.

Dat zei CDA-leider Sybrand Buma zondag in het televisieprogramma WNL Op Zondag. Volgens hem moet Rusland "terug in het eigen hok'' en "niet in Oekraïne heer en meester willen spelen''. Buma sprak van een "levensgevaarlijke explosieve situatie'' in Oekraïne en het Oekraïense schiereiland de Krim.

De Russische president Vladimir Poetin is volgens Buma een soort "onberekenbare tsaar'' aan het worden. Westerse landen moeten niet in hun eentje opereren, maar gezamenlijk optreden via de Europese Unie of via de NAVO met de Verenigde Staten, aldus Buma. De inzet daarbij moet volgens hem zijn om Rusland weer uit Oekraïne te halen en te zorgen dat de soevereiniteit van Oekraïne voorop staat. "Poetin moet beseffen dat hij hiermee een grens overgaat. Het gaat zo dicht naar een militair conflict toe, dat is zo gevaarlijk'', zei Buma.

Ook VVD-Europarlementariër Hans van Baalen wees er in de uitzending op dat Europa als eenheid en samen met Amerika moet optreden in de kwestie-Oekraïne. Westerse landen zouden bovendien minder afhankelijk moeten worden van olie en gas uit Rusland, omdat hen dat kwetsbaar maakt. "Als Rusland minder olie en gas kan exporteren, raakt ze dat direct'', zei Van Baalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen