Politiek19 feb '14 16:52Aangepast op 19 feb '14 18:33

'Nóg meer geweld? Dan sancties voor Oekraïne'

Auteur: Pieter van den Akker

Als er geen einde komt aan het geweld in Oekraïne, ontkomt het land niet aan sancties. Dat zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke op BNR.

Ten Broeke wil van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans horen dat 'Europa z'n neutrale, wat afzijdige positie opgeeft en met één mond gaat spreken'. "Europa moet veroordelen wat er is gebeurd. Gisteravond hoorden we over 9 doden, vanochtend werden we wakker en waren het er al 25. Nu worden weer twee nieuwe doden gerapporteerd. Dat geweld moet stoppen en moet dus ook worden veroordeeld."

De ontwikkelingen kunnen, zegt Ten Broeke, niet zonder gevolgen blijven. "Dat kondigen ook allerlei Europese leiders aan, maar wat het precies betekent wil ik van hem (Timmermans, red.) weten, voordat hij vertrekt naar Brussel."

Internationaal bezoek
De Franse minister Laurent Fabius heeft woensdagmiddag bekendgemaakt dat de Duitse, Franse en Poolse ministers van Buitenlandse Zaken donderdag Oekraïne bezoeken. Fabius bezoekt de Oekraïnse hoofdstad Kiev samen met zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier en de Poolse minister Radoslaw Sikorski. Ze willen een inschatting maken van de situatie ter plekke. In Brussel buigen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken zich donderdagmiddag over de crisis.

President Hollande, de Poolse premier en de Amerikaanse vice-premier Biden pleiten allemaal voor sancties. Pleit u daar ook voor?
"Ik denk dat je uiteindelijk niet ontkomt aan sancties als het geweld niet ophoudt. Degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld dat is gebruikt zullen dat ook merken. Het probleem met sancties is alleen dat je ze zo moet inzetten dat je het doel bereikt dat je wil bereiken. Sancties zijn een bot wapen. Het hangt er erg van af hoe en wanneer je ze inzet."

"Je zou bijvoorbeeld kunnen stoppen met projecten, zoals de Europese Investeringsbank vanmiddag heeft aangekondigd. Dat vind ik verstandig. Een ander type sanctie zou zich kunnen richten op de personen in het regime-Janoekovitsj. Dat zou zich schuldig hebben gemaakt of zou verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de gewelddadigheden gisteren en vandaag."

Dat zijn zaken die pas na dagen, weken of maanden effect hebben en niet direct voor veranderingen zorgen.
"Op zichzelf maakt dat niet zoveel uit. De Europese Unie moet altijd een uitweg bieden voor Oekraïne. Die uitweg is natuurlijk uiteindelijk het stoppen met geweld het introduceren van hervormingen. En liefst ook het ondertekenen van een handelsakkoord dat de Europese Unie heeft aangeboden. Maar we moeten voorkomen dat het kan worden uitgelegd als een poging om Oekraïne als het ware toe te voegen aan de EU. Dat is nadrukkelijk niet de bedoeling. Dat zit er ook niet in."

"Het gaat dus niet om invloedssferen, daar gaat het de Russen wel om. Er moet een boodschap naar Kiev, maar er moet ook een boodschap naar Moskou."

'Sancties tegen Rusland'
Europarlementariër Wim van de Camp (CDA) vindt dat de EU een pact met Poetin moet sluiten over de situatie in Oekraïne. Uiteindelijk sluit Van de Camp ook sancties tegen Rusland niet uit, zegt hij op BNR. "Meneer Poetin speelt op dit moment een heel gemeen, vreselijk machtsspelletje door wel naar de Olympische Spelen te gaan maar zich niet met Kiev te bemoeien."

Van de Camp voegt er aan toe dat hij wil dat nog komend weekend het geld dat Oekraïense leiders in Amsterdam geparkeerd hebben, wordt bevroren.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen reist morgen naar Kiev en vertelt op BNR: “We gaan met mensen spreken die verzet plegen. We gaan één ding proberen te doen:  zorgen dat mensen met elkaar aan tafel gaan zitten. Alles moet gedaan worden om te voorkomen dat de zaak helemaal uit de hand loopt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen