Politiek16 apr '14 17:23

Nederlandse 55-plussers moeten weer aan de bak

Auteur: BNR Webredactie

Nederland moet meer doen om ouderen aan het werk te houden. Dat concludeert de OESO vandaag in een rapport. De 55-plussers hebben het in Nederland erg moeilijk op de arbeidsmarkt. Zo duurt het veel te lang voordat ouderen na ontslag weer aan het werk komen. Daar moeten we snel wat aan doen, vindt de OESO.

Ook minister Asscher van Sociale Zaken vindt dat er nog stappen gemaakt moeten worden. "De OESO heeft groot gelijk. We werken met steeds meer ouderen, gelukkig, maar als een oudere werkloos wordt heeft 'ie véél meer tijd nodig en veel minder kans dan een ander om weer aan het werk te komen. Dat voelen we elke dag", zegt Asscher voor de microfoon van verslaggever Harmen van der Veen.

'Sollicitatiebrief zinloos'
Het gaat volgens de minister te ver om te zeggen dat 55+ een garantie is om niet meer aan het werk te komen. "Zo erg is het gelukkig niet. Maar het is wel veel lastiger. Een van de dingen die ik veel terug hoor van mensen die brieven schrijven, soms wel honderden, is dat het niet zo veel zin heeft. Het gaat vaak beter als je ze een kans geeft om hun ervaring te laten zien aan een echte werkgever die gewoon iemand nodig heeft. Dan er een match ontstaan en vinden mensen wel weer een baan. Dus we moeten de manier van solliciteren voor 55plussers veranderen." 

Hij gaat verder: "In Nederland is het jarenlang gewoon geweest om veel eerder met pensioen te gaan. Sommigen gingen vanaf 50 jaar er al eerder uit. Die tijd is voorbij. Maar dat je zoals in andere landen ook langer kan doorwerken en dat dat ook leuk kan zijn en er een bijdrage mee levert, moet in Nederland eigenlijk nog beginnen. Die cultuur moet veranderen. Dat is ook nodig voor onze economie, maar vooral voor de mensen zelf."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen