Politiek2 jun '14 17:20Aangepast op 2 jun '14 18:00

‘Nederland nog met één bil op strafbankje’

Auteur: Jelle Maasbach

Dat Nederland van het strafbankje van de Europese Commissie af is, wil nog niet zeggen dat de vlag uit kan. "We voldoen dan wel aan die drie-procentnorm, maar onze staatsschuld is nog altijd fors. Die drie procent laat me dan ook koud”, zegt econoom Barbara Baarsma tegen BNR.

Baarsma vindt dat we eigenlijk nog ‘met een bil op het strafbankje zitten’. Daarom is dit niet het moment om stil te zitten. Jeroen Dijsselbloem en consorten hebben genoeg te doen.

Genoeg uitdaging
“Behalve die staatsschuld hebben we nog een aantal andere zaken die typisch Nederlands zijn. De woningmarkt, maar ook de arbeidsmarkt, pensioenen. Daar hebben we nog genoeg uitdaging. Dit besluit van vandaag zou ik vooral niet als signaal willen zien als business as usual."

Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie aan de UvA, is het eens met Baarsma. Hij wil echter vooral dat wordt gekeken naar het belastingstelsel. "Aan de inkomstenkant moet nu eens serieus gekeken worden naar gaten in de begroting, bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek. Daar moeten grote stappen gemaakt worden."

Pas op de plaats
Hoewel alle economen graag zien dat het kabinet gaat hervormen, waarschuwt Van Wijnbergen voor té veel enthousiasme. “Er zijn zoveel hervormingsprocessen in gang gezet, ik zou nu even geen drastische dingen meer doen. Zorg maar dat wat je in gang hebt gezet, goed loopt. Er zullen ongetwijfeld veel problemen gaan komen met de uitvoering van de hervormingen in de zorg, met de pensioenplannen. Misschien is het nu slim om pas op de plaats te maken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen