'Van der G. moet zich zorgen maken om uitspraak Teeven'
Volkert van der G. kan er nog niet op rekenen dit jaar vrij te komen. De moordenaar van Pim Fortuyn heeft er in mei tweederde van zijn straf op zitten en mag dan in principe naar huis. Staatssecretaris Teeven zei gisteravond in de Tweede Kamer daar nu niets aan te kunnen doen. Maar misschien wel op een later moment.
"Als ik Volkert was, zou ik me toch een beetje zorgen gaan maken bij deze uitspraak van staatssecretaris Teeven: De staatssecretaris zal zich, net als het Openbaar Ministerie, aan de wet moeten houden, maar je kunt je voorstellen dat er nog wel enige interpretatieruimte is. Teeven is ten volle bereid om creatief te zoeken naar mogelijkheden om Van der G. langer vast te houden. Zoals hij ook tot het uiterste ging om diens proefverlof te blokkeren", concludeert politiek verslaggever Hugo Reitsma.
'Recidiverisico'
Anders dan bij proefverlof is het, zegt Reitsma, nu niet aan de staatssecretaris maar aan het OM om te beslissen. Maar Teeven kan dat besluit vervolgens wel beoordelen. Teeven: "Je zou nog wel een situatie kunnen krijgen, en daarom heb ik dat ook geschetst, dat het OM van mening is dat bijzondere voorwaarden het recidiverisico voldoende beperken. Dan wijs ik op de grond zoals die is omschreven in de letter D of E, waarin staat dat als het recidiverisico niet voldoende kan worden beperkt er een vordering tot afstel kan worden gedaan."
Onze verslaggever daarop: "Recidiverisico: dat biedt Teeven de kans om straks alsnog aan de rechter te vragen Van der G. vast te houden. De PVV diende alvast een motie in om Teeven daartoe te dwingen. Maar veel partijen vinden dat politici zich niet moeten bemoeien met zo'n individuele zaak."
Strafrechtadvocaten: niet aan de Kamer
De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten is dat met die partijen eens, zegt voorzitter Bart Nooitgedagt op BNR. "Net als iedere andere verdachte komt deze veroordeelde gewoon zijn wettelijke rechten toe. Het lijkt me niet juist als beslissingen van rechterlijke autoriteiten die onwelgevallig worden geacht, leiden tot commotie en druk vanuit de Kamer. En dan vervolgens via de minister op het Openbaar Ministerie."
SGP-Kamerlid Van der Staaij is het niet met Nooitgedagt en andere politieke partijen eens: "Wat mij opvalt is dat de fracties van de PvdA en SP heel streng in de leer zijn: 'Denk erom, niet over individuele zaken spreken'. Maar bij het asieldebat hebben we zelfs hele debatten over individuele personen gevoerd."
Proefverlof
Van der G. komt in principe over enkele maanden vrij op basis van voorwaardelijke invrijheidstelling. Hij heeft er dan twee derde van zijn 18 jaar cel op zitten. Hij is inmiddels op proefverlof geweest, iets waar Teeven tegen was. De Raad voor Strafrechttoepassing bepaalde anders: Van der G. mocht naar buiten om te wennen aan terugkeer in de maatschappij.