Politiek26 mrt '14 07:29Aangepast op 26 mrt '14 17:00

Volkert van der G. komt vervroegd vrij

Auteur: BNR Webredactie

Volkert van der G. komt vervroegd vrij, op 2 mei. Het OM ziet geen reden om de moordenaar van Pim Fortuyn langer vast te houden. Wel krijgt Van der G. een wekelijkse meldingsplicht, een locatieverbod voor de woonplaats van nabestaanden en slachtoffer en de gemeenten Rotterdam, Hilversum en Den Haag, meldt staatssecretaris Fred Teeven.

Om het locatieverbod te handhaven zal Van der G. onder elektronisch toezicht komen door middel van een enkelband met gps, meldt Teeven in zijn persconferentie. "Ook komt er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en een mediaverbod. En verder zal Van der G. zich moeten onderwerpen aan verplichte begeleiding van een psycholoog of een psychiater." Overtreding van de voorwaarden kan, zegt de staatssecretaris, leiden tot beëindiging van de voorwaardelijke invrijheidsstelling en hervatting van de detentie. 

"Weigeringsgronden zijn bijvoorbeeld ernstige misdraging tijdens detentie, maar ook of het risico op herhaling onvoldoende kan worden ingeperkt, zelfs als er voorwaarden worden verbonden aan de voorwaardelijke invrijheidsstelling. Het OM heeft zich als gebruikelijk laten adviseren door de directeur van de gevangenis waar Van der G. verblijft en de reclassering, die mede adviseert op basis van het risicotaxatie-instrument."

Geen uitstel of afstel
"Het hoge woord is er zojuist uit", meldde politiek verslaggever Hans Verbeek onmiddellijk na het relaas van de staatssecretaris. "Teeven heeft bekendgemaakt dat er geen reden is tot uit- of afstel van de vervroegde invrijheidsstelling van Volkert van der G. Hij is vrijdag geïnformeerd door het OM van de beslissing om de vervroegde invrijheidsstelling. Er is onderzoek gedaan, er is een gedragsdeskundige bijgehaald en er is psychologisch onderzoek ingesteld. Het OM heeft geconcludeerd dat de kans op herhaling laag is."

Bij Van der G. werden, anders dan tijdens het strafproces in 2003, geen psychische stoornis aangetroffen die de kans op herhaling vergroot, meldt Teeven. "Wel acht het OM noodzakelijk dat een aantal stringente, bijzondere voorwaarden wordt verbonden aan de invrijheidsstelling." Van der G. heeft twee derde van zijn gevangenisstraf uitgezeten, waarmee hij in principe in aanmerking kwam voor vervroegde vrijlating. Het OM deed dit jaar opnieuw onderzoek naar de geestelijke toestand van Van der G. en ook kreeg hij proefverlof.

Teeven stuurt ook een brief aan de Tweede Kamer waarin hij het besluit van het OM nader toelicht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen