Politiek28 jan '14 18:35

'Nieuw onderzoek Van der G. lijkt laatste redmiddel'

Auteur: Eva Oude Elferink

Het Openbaar Ministerie gaat opnieuw onderzoek doen naar de psychische staat van Van der G. Dat bevestigt Stijn Franken, de advocaat van de moordernaar van Pim Fortuyn. Het lijkt een laatste poging van het OM om Van der G.'s aanstaande voorwaardelijke vrijlating tegen te houden.

Het nieuwe onderzoek roept de nodige vragen op, te meer omdat Van der G. onlangs nog op proefverlof is geweest. "Dit is de enige mogelijkheid die het OM nog heeft", zegt Anton van Kalmthout, hoogleraar Strafrecht aan de Universiteit Tilburg.

Als het OM kan aantonen dat de geestesgesteldheid van Pim Fortuyns moordenaar dusdanig is dat hij moet worden overgeplaatst naar een tbs-inrichting om verder verpleegd te worden, zou dan zijn invrijheidstelling op de lange baan schuiven.

Rechtbank
Een rechter moet het nieuwe onderzoek nu goedkeuren. "Het is allemaal heel onwaarschijnlijk", zegt Van Kalmthout. "Ik weet niet wat voor gegevens het OM nu heeft die het de afgelopen 12 jaar niet zou hebben gehad, want dan zou je toch verwachten dat het al veel eerder aan de orde was geweest."

De hoogleraar vermoedt dat, mede na het proefverlof van Van der G., het OM onder grote druk staat. Vooral de actiegroep geleid door Hans Smolders, de oud-chauffeur van Fortuyn, zou hieraan bijdragen.

"Misschien dat het Openbaar Ministerie onder druk van de publieke opinie, met name van die groep rond Smolders, deze mogelijkheid nog wil uittesten om daarna te kunnen zeggen 'we hebben alles geprobeerd'."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen