Politiek26 mrt '14 17:04

'Volkert van der G. komt hier niet meer terug'

Auteur: Pieter van den Akker

Volkert van der G. keert na zijn vrijlating niet terug in zijn oude woonplaats Harderwijk. Daar gaat de burgemeester van Harderwijk, Harm-Jan van Schaik, van uit.

Het huis van Volkert van der G in Harderwijk
Het huis van Volkert van der G in Harderwijk

Dat valt te lezen in een persbericht van de gemeente Harderwijk waarin wordt opgemerkt dat het nog niet bekend is 'waar Van der G. vanaf de voorwaardelijke invrijheidstelling gaat wonen'.

"De Raad voor de Strafrechtpleging en Jeugdbescherming (RSJ) bepaalde indertijd bij het vaststellen van het proefverloven dat deze niet in Harderwijk mochten plaatsvinden. Dit is voor de burgemeester aanleiding om er van uit te gaan dat het niet aannemelijk is dat betrokkene zich in Harderwijk gaat vestigen", aldus het persbericht.

Reclassering
De reclassering moet toezien op de naleving van de voorwaarden en ervoor zorgen dat Van der G. weer terug kan keren in de samenleving. Alleen hoe doe je dat? Hoe reïntegreer je Nederlands bekendste moordenaar?

Sjef van Gennip, directeur reclassering Nederland, geeft op BNR antwoord op die vraag: "De taak van de reclassering is om te zorgen dat iemand op een goede wijze kan terugkeren in de samenleving en dat je rekening houdt met de gevoelens in de samenleving. Daarmee gaan we aan de slag.”

Begeleiding, controle
Hoe je dat doet? Van Gennip: “Dat blijkt uit de voorwaarden. Hij mag geen contact zoeken met de nabestaanden, hij mag in bepaalde gebieden niet komen, hij moet een behandeling ondergaan, hij staat onder intensieve begeleiding en wordt daarin gecontroleerd. Op die manier denken wij dat we aan de samenleving laten zien dat iemand niet zomaar vrijkomt en uit het zicht verdwijnt.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen