Politiek23 okt '14 07:19Aangepast op 23 okt '14 13:07

'Telers in financiële nood door uitblijven subsidie'

Auteur: Eva Oude Elferink

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil niet tegemoet komen aan de vraag van fruittelers om hun subsidie en toeslagen eerder uit te betalen. Daardoor komen veel telers tijdelijk in financiële problemen, waarschuwt de Onderlinge Fruittelers Hagelverzekeringsmaatschappij (OFH).

De subsidies en toeslagen  zijn bedoeld als compensatie voor hun dure verzekeringspremie tegen weerschade. De telers moeten die premie voor het einde van deze maand betaald hebben. Maar Dijksma wil de vergoeding pas eind december uitbetalen.

Vele telers kampen daardoor met een liquiditeitsprobleem, zegt OFH-directeur Gert Jan van Dijk.

 

Dat is in belangrijke mate het gevolg van de Russische handelsboycot, stelt Van Dijk. "Daardoor is er een gespannen situatie op de Europese markt. De appels en peren zijn wel te verkopen, maar tegen een prijs die niet kostendekkend is. Dat maakt het nu toch wat problematisch om die premie te betalen."

Deadline
Op 31 oktober moeten de telers de volledige premie hebben voldaan om aanspraak te kunnen maken oo hun subsidie. Het was mooi geweest, zegt de directeur, 'wanneer de subsidie op dit product een paar dagen later beschikbaar was gekomen in plaats van twee maanden later'.

Voor de OFH zijn de mogelijkheden om de telers tegemoet te komen beperkt, zegt de directeur. "Wij moeten straks uitkeringen gaan uitgeven. We hebben nu te maken met een fors hageljaar, dus al die euro’s moeten ook uitgekeerd gaan worden aan de telers die hagelschade hebben opgelopen."

De OFH heeft naar eigen zeggen eind augustus bij de overheid vergeefs gepleit voor een voorschotregeling. "Dit was voor Dijksma een mooie mogelijkheid geweest om naast de telers te staan die nu worden geraakt door een boycot. Maar blijkbaar laat het de regelgeving niet toe."

Reactie
In een reactie schrjijft het ministerie van Economische Zaken weten dat de betaling van de subsidie 'eerder al is vervroegd van juli naar december'. "Nog eerder uitbetalen dan binnen zes weken is niet mogelijk met het oog op zorgvuldigheid. Wij ondersteunen telers die getroffen worden door de Russische boycot wel actief met tal van effectieve maatregelen, zodat de marktprijzen kunnen herstellen. Ook zijn wij continu in gesprek met de telersorganisaties om samen naar gerichte oplossingen te zoeken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen