Politiek2 jul '14 14:26

'Teeven in beroep tegen uitspraak kinderpardon'

Auteur: Eva Oude Elferink

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde dat een asielzoeker niet afgewezen mag worden wanneer hij of zij niet in beeld was bij het Rijk, maar wel bij een gemeente. Dat bevestigt politiek verslaggever Hugo Reitsma.

De zaak richtte zich op een gezin uit Kazachstan dat moest worden uitgezet omdat het niet in beeld was van het Rijk. De rechter oordeelde echter dat het gezin zich niet aan toezicht heeft onttrokken, omdat ze wel in beeld waren bij de gemeente.

Beroep
Teeven zegt de zaak nog te bestuderen en wil tot die tijd niet reageren. "Daarna zal hij dat waarschijnlijk ook niet doen, omdat de zaak dan weer onder de rechter is", zegt politiek verslaggever Hugo Reitsma.

 

"Zoveel is namelijk wel zeker, dat hij beroep gaat aantekenen tegen deze uitspraak." Die heeft namelijk bredere gevolgen. Momenteel bevinden zich zo'n 100 kinderen in dezelfde positie als van het gezin uit Kazachstan: niet onder Rijkstoezicht, maar wel in beeld bij de gemeente.

Reitsma: "Teeven houdt vol dat gemeentelijk toezicht niet telt, maar de rechtbank heeft nu anders besloten".

Overwinninge
De uitspraak is een overwinning voor voorstanders van een ruimer kinderpardon, waaronder de 312 burgemeesters die daartoe een petitie ondertekenden. "Dit voelt als een stevige steun in de rug", zegt initiatiefnemer Hans Martijn Ostendorp, burgemeester van de gemeente Bunnik.

 

"De uitspraak van de rechtbank gaat in op de vraag die wij in onze brief aan de staatssecretaris hebben gesteld. Het moet niet uitmaken of je in beeld bent geweest van de gemeente of onder Rijkstoezicht hebt gestaan in een AZC. Daar gaat de rechtbank op in en verklaard het beroep dat is ingesteld gegrond."

Individuele gevallen
Onder druk van de Partij van de Arbeid zegde Teeven eerder toe nog eens naar de individuele gevallen kijken, zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid. Ostendorp hoopt dat de staatssecretaris door deze uitspraak over de streep wordt getrokken om de hele groep het pardon te verlenen.

Morgen wordt een motie van GroenLinks hierover in stemming gebracht in de Tweede Kamer. Die werd eerder aangehouden in afwachting van deze uitspraak. Ostendorp: "Het is nu echt aan de Tweede Kamer en de staatssecretaris."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen