Politiek22 apr '14 17:55Aangepast op 22 apr '14 19:11

'Provincies stemmen tegen komst superprovincie'

Auteur: BNR Webredactie

De provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland zetten de plannen om te komen tot één superprovincie niet door. Dat bevestigt Bas Nugteren, fractievoorzitter GroenLinks provincie Utrecht, tegen BNR.

De in het regeerakkoord opgenomen fusie kende al een jaar uitstel - tot 2016 - maar na maandenlange gesprekken met het kabinet over de uitbreiding van taken voor de nieuw te vormen provincie, lijkt de komst ervan in de kiem gesmoord. Volgens de provincies heeft het kabinet onvoldoende visie over de noodzaak om te fuseren. "Het is aan Den Haag om de beslissing te nemen, maar de provincies zullen vanavond dus redelijk duidelijk zijn. Een superprovincie: niet op deze manier", zegt Bas Nugteren, fractievoorzitter GroenLinks provincie Utrecht.

Niet voldoende draagvlak
Nugteren hoorde vanmiddag dat de commissarissen van de Koning tegen de superprovincie gaan pleiten. "Het is niet dat GroenLinks Utrecht per se tegen een superprovincie is, maar de huidige plannen van minister Plasterk zorgen niet voor voldoende draagvlak om dit nu te realiseren. Dit terwijl al eerder aan Plasterk gevraagd werd, onder meer door de Eerste Kamer, om zijn huiswerk beter te doen."

Met dit voorlopige 'nee' van de provincies is de afspraak in het regeerakkoord niet meteen waardeloos, maar zonder de steun van de provincies lijkt doorzetten niet mogelijk.

Gerelateerde artikelen