Politiek24 apr '14 14:05

Geen vuurwerk meer met oud en nieuw in Hilversum

Auteur: Pieter van den Akker

Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, wil van zijn stad de allereerste gemeente in Nederland met een vuurwerkverbod maken. Binnenkort gaat Broertjes om tafel met politie en het Openbaar Ministerie om het verbod voor het centrum van Hilversum te bespreken.

Waarom wilt u zo graag dat het centrum van Hilversum vuurwerkvrij is?
PB: "Om de overlast te beperken. Heel veel mensen hebben er overlast van. Het was de afgelopen keer ook weer een chaos in heel veel gemeentes in Nederland. Behalve in Hilversum, omdat we de afgelopen jaren een aantal stappen hebben gezet om de overlast te beperken. Dit is een volgende stap in die reeks."

U wilt ook de vuurwerkverkoop en de afsteekperiode beperken. Hoe ziet u dat voor zich?
"Dat is een landelijk debat. De grote gemeentes helpen nu ook mee. De minister gaat daarover in de slag met de Kamer. Dat is niet iets dat ik op gemeenteniveau kan regelen. Maar zo'n gebied vuurwerkvrij verklaren kan ik als burgemeester wél. Ik krijg al heel veel reacties nu. Andere burgemeesters zeggen: 'Dat gaan wij ook doen'. Ik weet niet of u het zich nog herinnert van een paar maanden geleden. Maar er was weer ontzettend veel schade en er waren weer veel ongelukken. Dat moet een keer ophouden."

Is zo'n verbod te handhaven?
"We beginnen klein. We doen het centrum. De hele stad is niet handhaafbaar. Dat bleek ook wel in Antwerpen vorig jaar, waar ze het geprobeerd hebben. Dat lukte gewoon niet. We hebben als alternatief voor het gebied rondom het centrum een centrale vuurwerkshow. We hebben daarmee iets te bieden voor jongeren en ouderen."

Welke consequenties verbindt u aan het overtreden van het verbod?
"Dat gaan we natuurlijk in een algemene politieverordening regelen. Mensen zullen aangesproken worden en dan volgt er een boete. Maar ik hoop dat het niet zover komt. Heel veel mensen zijn toe aan op een leuke manier oud en nieuw vieren. En niet meer op een manier, zoals we de afgelopen jaren gewend waren. Het lijkt in zo'n periode wel een gedemilitariseerde zone. Dat moet niet meer."

Hoe hoog zou die boete wat u betreft zijn?
"Dat durf ik niet te zeggen. Daar gaan mensen over die daar veel meer verstand van hebben. Dus dat laat ik aan de deskundigen over."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen