Politiek12 mei '14 08:24Aangepast op 12 mei '14 13:50

MKB nog niet klaar met Brussel

Auteur: Thijs Baas

De meeste ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf willen dat Nederland lid blijft van de Europese Unie. Bijna driekwart van hen ziet weinig in een vertrek, zoals de PVV dat graag wil, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het Financieele Dagblad.

Als je het vergelijkt met de gewone burger, valt de afkeer van 'Brussel' mee, zegt Tim de Beer van TNS Nipo. "Toch zie je wel een fanatieke minderheid die echt tegen is en van plan is om zijn stem te laten horen op 22 mei. De helft geeft aan de verkiezingsdatum te kennen en ook de opkomstintentie lijkt bij deze groep een stuk groter te zijn. Bovendien weet een behoorlijk grote groep de Europese subsidies te vinden."

De overmacht van de VVD onder ondernemers is aanzienlijk minder groot dan bij de Tweede Kamerverkiezingen. Dat is volgens De Beer grotendeels te wijten aan het landelijk beleid. "D66 is een goede tweede en ook de PVV doet met een derde plaats doet goed mee. Ondernemers zijn nog altijd teleurgesteld in wat de VVD heeft gebracht voor ondernemend Nederland." Daarnaast wordt de VVD niet geheel vertrouwd omdat ze i het EP met D66 in een fractie zitten. "Niet iedereen staat achter het Europa geluid van de liberale voorman Guy Verhofstadt."  

Gerelateerde artikelen