Politiek2 sep '14 18:03

‘Timmermans kan ervoor zorgen dat EU bij elkaar blijft’

Auteur: Marjan van den Berg

Mocht kandidaat-eurocommissaris Frans Timmermans verantwoordelijk worden voor het reorganiseren van Brussel, dan kan hij erin slagen Groot-Brittannië binnenboord te houden. Dat zegt de Nijmeegse hoogleraar Bertjan Verbeek op BNR.

Vandaag maakte premier Mark Rutte de kandidatuur van Timmermans officieel bekend. Timmermans zelf zat aan tafel met aanstaand voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.

Voor welke posten Timmermans in de race is, is nog niet duidelijk. Europa-verslaggever Anke Truijen: “Een paar dingen die worden genoemd, maar ook worden tegengesproken: één, dat hij een vice-voorzitter wordt. Dat kan betekenen dat hij een soort clusterhoofd wordt. Juncker wil de commissie gaan hervormen in bepaalde clusters. Dan moet je denken aan een cluster economie, een cluster milieu… Die kunnen aangestuurd worden door zogenoemde clusterhoofden.”

Hervormen
Verder wordt de post genoemd van een speciale commissaris die een reorganisatie moet doorvoeren de Brusselse ambtenaren. Daar heeft Timmermans zelf uitgesproken ideeën over, zegt Truijen. “Hij wil vooral – dat zegt Rutte ook – de EU hervormen, opdat de EU meer focust op de dingen waaraan ze echt aandacht moet geven, zoals economische hervormingen, de begrotingsdiscipline om landen die er economisch slecht voor staan, te dwingen tot hervormen. Als Timmermans die fundamentele, institutionele hervormingen kan doorvoeren, kan dat nog best een interessante commissarispost worden, maar ook dat is vanuit Den Haag weer tegengesproken.”

Daarnaast zou Timmermans in aanmerking kunnen komen voor een zware economische post. “Dan kom je uit bij handel, energie, maar daar heeft hij ook heel veel concurrentie, ook omdat Juncker heel graag vrouwen op die zware posten wil hebben”, zegt Truijen.

Moet Nederland hier blij mee zijn? “Het is in ieder geval niet waarop eventueel Timmermans en Nederland hadden gehoopt in eerste instantie, omdat men eigenlijk hoopte dat Timmermans wellicht zelfs de post voor Hoge Vertegenwoordiger van Buitenlands Veiligheidsbeleid zou krijgen, maar die is afgelopen weekend gegaan naar de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mogherini”, zegt Bertjan Verbeek, hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Groot-Brittannië
Anderzijds kan de post van hervormer ook volgens Verbeek interessant zijn, en dan vooral omdat Groot-Brittannië het bestuur van Brussel nauwlettend in de gaten houdt. “Groot-Brittannië wil eigenlijk heel graag dat er minder bestuur is in Brussel, minder ambtenaren. Dat heeft de Britse premier Cameron ook nodig om aan zijn bevolking, die toch in grotere mate eurosceptisch aan het worden is, duidelijk te maken dat Engeland iets doet aan dat Europa en dat Engeland daardoor in de EU kan blijven. Als minister Timmermans erin slaagt om die hervorming inderdaad door te voeren, zou hij er eigenlijk voor zorgen dat de EU bij elkaar blijft. Dat zou een grote prestatie zijn.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen