Politiek10 sep '14 12:07Aangepast op 10 sep '14 14:41

Timmermans wordt eerste plaatsvervanger van Juncker

Auteur: BNR Webredactie

Frans Timmermans wordt de hoogste plaatsvervanger van Jean-Claude Junker in de Europese Commissie. Dat maakte Juncker, de aanstaande voorzitter van de Europese Commissie, zojuist bekend.

Foto: Anke Truijen
Foto: Anke Truijen

De Luxemburger bevestigde verder dat Timmermans zich als Europees Commissaris de komende vijf jaar gaat bezighouden met Europese regelgeving, relaties tussen de Europese instellingen, rechtsregels en fundamentele rechten.

Timmermans wordt de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Als rechterhand van Juncker moet hij ervoor zorgen dat nieuwe Europese wetten de regeldruk niet onnodig doen toenemen. Deze post moet garanderen dat "elk voorstel van de commissie werkelijk nodig is en dat de doelstellingen niet beter bereikt kunnen worden door de lidstaten zelf'', aldus de verklaring van de nieuwe commissievoorzitter.

Regelgeving
Het is voor het eerst dat er een aparte commissaris voor Betere Regulering wordt aangewezen om zich specifiek te buigen over de regelgeving uit Brussel. Nederland hamert al tijden op minder Europese bemoeizucht.

Als commissaris voor rechtsregels en fundamentele rechten moet Timmermans erop toezien dat de commissie zelf alle regels naleeft. Als "waakhond'' op dit gebied werkt hij nauw samen met andere commissarissen, zoals die voor Justitie, Consumenten en Seksegelijkheid en die voor Migratie en Binnenlandse Zaken.

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zal als eurocommissaris "alles geven wat ik in mij heb om de EU weer meer voor en van de Europeanen te laten zijn. Een zware klus, maar nodig voor onze gemeenschappelijke toekomst.'' Dat schreef hij woensdag op zijn Facebookpagina, nadat zijn benoeming officieel bekend was gemaakt.

Gerelateerde artikelen