Politiek13 nov '13 14:14

'Geld en macht basis voor flirt Wilders en Le Pen'

Auteur: Thijs Baas

Marine le Pen, politiek leider van het Franse Front National, is vandaag in Den Haag. PVV-leider Geert Wilders, die haar uitnodigde, erkent dat hij aanvankelijk twijfels had over samenwerking met Le Pen. Maar daar is hij overheen gestapt.

"Ik heb zelf eerder ook gezegd: 'is het wel verstandig en zouden we daar electoraal niet veel last van kunnen krijgen. Maar het is een bevrijding om dat niet meer te doen; om gewoon te kijken naar iemand zoals die is, iemand te beoordelen om wat hij zelf vindt en niet om wat zijn of haar vader heeft gevonden. Wij komen op voor de Nederlandse, Franse en Oostenrijkse kiezer en welke kiezer dan ook die zegt: genoeg is genoeg, we moeten minder Europa hebben. We moeten minder Europa hebben en ik denk dat dat historisch is."

Geld, macht en banen
De Franse politiek socioloog Laurent Chambon, schrijver van een boek over Le Pen, weet wel waarom Wilders en Le Pen gaan samenwerken: geld, macht en banen, zegt hij tegen verslaggever Anke Truijen. "De Europese Unie is een fantstische bron van banen, dus voor de eigen partijmachine is dat echt gunstig. Als ze een gestructureerde fractie zijn, mogen ze in maart onderhandelen met andere partijen, in het bijzonder de conservatieven."

Dat Le Pen zelf niet racistisch is, staat volgens Jambon als een paal boven water, zegt Chambon. Maar ze ontkomt er niet aan dat het dubieuze imago van enkele mensen om haar heen ook op haar afstraalt, stelt hij vast. "Er zijn nog heel veel leden die problemen hebben met dit punt. Dat is een klassiek punt van extreemrechtse partijen: officieel zijn ze niet meer racistisch, niet meer antisemitisch en niet meer homofoob, maar heel veel mensen blijken toch problemen te hebben. Dat is ook het probleem van de partij van Geert Wilders."

EU afschaffen
De samenwerking is vooral ook bedoeld om een sterk anti-Europees blok te vormen binnen het Europees Parlement. Weinig kansrijk, zegt Chambon. "Ze hebben nooit een meerderheid, dus ze kunnen nooit de Europese Unie afschaffen. Dat weten ze heel goed, maar ze  hebben toch genoeg macht om zinnig te zijn voor andere partijen en om toch een paar dingen van de eigen agenda voor elkaar te krijgen."

Maar in hoeverre kan een partij als Front National nog iets opsteken van de PVV? In ieder geval is er één terrein waarop de partij van Wilders haar Franse evenknie de loef afsteekt: "Hij heeft het wel voor elkaar gekregen dat hij mee heeft gedaan in een gedoogconstructie, dat hij wel macht heeft gehad en coalitiepartner kan zijn. Dat heeft Front National nog niet voor elkaar kunnen gekregen. Front National bestaat al veertig jaar, ik denk dat Wilders van Marine Le Pen kan leren hoe hij een echte beweging kan opbouwen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen